Завршеток на курсот за војници за водачи на службени кучиња и службени кучиња од чуварска категорија

Согласно годишниот План календар за обука на Командата за обука и доктрини за 2015 година Центарот за одгледување и дресура на службени кучиња во рамките на доделената мисија реализира голем број на курсеви за обука како со војници кои имаат афинитети за водачи на службени кучиња, така и со службени кучиња од доменот на нивната…

Младост и искуство на едно место

Денес 03.04.2015 година во касарната „Илинден“ студентите од Факултетот за безбедност во Скопје беа во посета на полкот за специјални операции. На самиот почеток на посетата младите студенти беа примени од страна на заменикот на командантот на полкот за специјални операции полковник Орце Јордев. Триесетте студенти кои се слушатели на втора и четврта година со…

Посета на Металната индустрија Брако од Велес

Во рамките на активностите за одбележување на „15-ти Април – Ден на Командата за обука и доктрини”, вработените во касарна ,,Алексо Демниевски Бауман“-Велес на ден 02.04.2015 година реализираа посета на фабриката за метална индустрија „БРАКО“ од Велес. За време на посетата, менаџерите и инженерите на фабриката ,,БРАКО“ ги запознаа присутните старешини и цивилни лица со…

Прослава на Денот на 1.мпбр

Денес, 1-ви април 2015 година (среда), во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец, се одржа свеченост по повод Денот на 1. механизирана пешадиска бригада (мпбр). На свеченоста присуствуваа: Министерот за одбрана Зоран Јолевски, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, Заменикот на министерот за одбрана Арбен Лабеништа, Заменикот на НГШ на АРМ генерал-потполковник Насер Сејдини,…

„Отворен ден за цивилните структури“ во шест гарнизони на АРМ

Во рамките на организација на прославата на 2 Април, Денот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) од составот на Здружената Оперативна Команда на ден 27.03.2015 година во касарните каде се стационирани единиците од составот на 1.мпбр се организира и реализира „Отворен ден за цивилните структури“. На отворениот ден присуствуваа претставници на локалната самоуправа, приватни фирми…

Подготовка за претстојната вежба „SABER JUNCTION 15“ (SJ-15) во СР Германија

Во период од 05.03 до 27.03.2015 година, механизиран пешадиски вод од 3.механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од составот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), Здружена Оперативна Команда (ЗОК) ги спроведоа подготовките за учество на вежбата „SABER JUNCTION 15“ (SJ-15) која ќе се реализира во Хохенфелс, СР Германија во период од 01.04 до 29.04.2015 година. Согласно сценариото за…

Во касарната „Илинден“ во Скопје се одбележа четиринаесет години од трагичното загинување на командантот на баталјонот на Воена Полиција

На ден 27.03.2015 година пред командата на баталјонот на Воена Полиција во касарната „Илинден“ во Скопје, се одбележаа четиринаесет години од трагичното загинувањe на Командантот на баталјонот на Воена Полиција капетан 1 класа Љупчо Мирчовски. По тој повод пред спомен обележјето свежо цвеќе положија делегации од Командата на Здружената Оперативна Команда на АРМ, Сектор Службата…

Акција за доброволно дарување на крв во пресрет на „15-ти Април“ Денот на Команда за обука и доктрини

Во рамките на активностите од програмата за одбележување на „15-ти Април“ Ден на Команда за обука и доктрини (КОД) во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ во Велес се реализира акција за доброволно дарување на крв. Својата хуманост во акцијата припадниците на КОД ја покажаа со дарување на 80 крвни единици. Покрај старешините од Командата на…

Кондицирање во нуркање

Во периодот од 23.03.2015 до 27.03.2015 година во водите на Охридското езеро дел од припадниците на баталјонот за Специјални Намени од составот на полкот за Специјални Операции реализираат кондицирање во нуркање. Високото ниво на подготвеност, нуркачите редовно го одржуваат поради степенот на опасност на кој се изложуваат со секое зануркување. Редовното кондицирање во нуркање овозможува…