Началникот на ГШ на ВС на Кралството Норвешка во посета на АРМ

Денес (29 јуни 2015 година) со високи воени почести во ГШ на АРМ беше пречекана висока делегација на Вооружените сили (ВС) на Кралството Норвешка, предводена од НГШ на ВС на Кралството Норвешка, адмирал Хакон Брун-Хансен, кој се наоѓа во дводневна официјална посета на АРМ. Во обраќањето пред медиумите Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо…

Посета на НГШ нa AРМ на КФОР

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, денес (26-ти јуни), престојуваше во еднодневна официјална посета на КФОР. За време на посетата, НГШ на АРМ се сретна со командантот на Командата на здружените сили на НАТО во Неапол, адмирал Марк Фергусон и со командантот на КФОР, генерал-мајор Франческо Фиљуоло. На средбата која се одржа во…

Присуство на Главниот подофицер на АРМ на логистичка вежба со НГ на Вермонт

Главниот подофицер на АРМ главен наредник Драган Стојановски перод од 21 до 25 Јуни 2015 година се наоѓа во посета на Националната гарда (НГ) на сојузната држава на САД, Вермонт. Целта на посетата е одржување на логистичка вежба на НГ на Вермонт, на која учествуваат припадници на АРМ. За време на престојот во Вермонт, главниот…

Работилница за изработка на финални документи за вежбата „Македонски Блесок-11“

Во Центарот за Обука (ЦО) Пепелиште во период од 22 до 26 јуни 2015 година се реализира Работилница за изработка на финални документи за претстојната вежба: „Македонски Блесок – 11“ (МБ-11) на која ќе се реализира НАТО оценување Ниво 2 на една чета од баталјонот за Воена полиција и Самооценување Ниво 1 на Ренџерска чета.…

Заедничка обука на припадниците од АРМ со Територијалните противпожарни единици во Куманово и Кичево

На ден 26.06.2015 година во касарните „Боро Менков“ во Куманово и „Чеде Филиповски-Даме“ во Кичево се реализира заедничка обука на припадниците на АРМ од овие гарнизони со припадници од територијалните противпожарни единици (ТППЕ) од Куманово и Кичево на тема: „Против пожарна заштита, пристап и гаснење на пожар, употреба на против пожарни апарати и средства за…

Посета на командантот на ЗОК на Оперативната Команда на Вооружените сили на Република Полска

Делегација на АРМ предводена од командантот на Здружената Оперативна Команда (ЗОК), генерал мајор Методија Величковски во период од 23-24 Јуни 2015 година оствари возвратна посета на Оперативната Команда на Вооружените сили (ОКВС) на Република Полска. Согласно планот на посетата командантот на ЗОК оствари средба со командантот на ОКВС генерал потполковник Марек Томашицки, а се реализираа…

Реализација на вежбовни активности со хеликоптерите Ми-8/17 и Ми -24 од воздухопловната бригада

Како дел од планските активности за обука на потчинетите единици од здружената оперативна команда, на 24 и 25.06.2015 година на АП „Криволак“ воздухопловната бригада (вбр) реализира вежбовни активности со хеликоптери од типот Ми-8/17 и Ми-24 од составот на вбр. Активноста гранатирање, ракетирање и бомбардирање (ГРБ) од хеликоптерите се состои од гаѓање на земјени цели со…

Вежба на командно место „ЈУНИ-2015“

Во време од 23.06. до 25.06.2015 година командата и штабот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) и штабовите на потчинетите единици реализираа Вежба на командно место „ЈУНИ 2015“. Цел на вежбата е извежбување на персоналот од командата и штабот на 1.мпбр и штабовите на потчинетите единици во прикажување на оперативната ситуација на карта, одлука на штабот…

Пристигна нова генерација војници на доброволно служење на воениот рок

На 23 јуни 2015 година во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ во Велес, пристигна нова генерација војници на доброволно служење на воениот рок од сите краеви на нашата држава. Ова е дваесет и шеста генерација војници кои идните три месеци доброволно ќе го служат воениот рок во рамките на Командата за обука и доктрини. Командата…