Во касарната „Илинден“ во Скопје се одбележа четиринаесет години од трагичното загинување на командантот на баталјонот на Воена Полиција

На ден 27.03.2015 година пред командата на баталјонот на Воена Полиција во касарната „Илинден“ во Скопје, се одбележаа четиринаесет години од трагичното загинувањe на Командантот на баталјонот на Воена Полиција капетан 1 класа Љупчо Мирчовски. По тој повод пред спомен обележјето свежо цвеќе положија делегации од Командата на Здружената Оперативна Команда на АРМ, Сектор Службата…

Акција за доброволно дарување на крв во пресрет на „15-ти Април“ Денот на Команда за обука и доктрини

Во рамките на активностите од програмата за одбележување на „15-ти Април“ Ден на Команда за обука и доктрини (КОД) во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ во Велес се реализира акција за доброволно дарување на крв. Својата хуманост во акцијата припадниците на КОД ја покажаа со дарување на 80 крвни единици. Покрај старешините од Командата на…

Кондицирање во нуркање

Во периодот од 23.03.2015 до 27.03.2015 година во водите на Охридското езеро дел од припадниците на баталјонот за Специјални Намени од составот на полкот за Специјални Операции реализираат кондицирање во нуркање. Високото ниво на подготвеност, нуркачите редовно го одржуваат поради степенот на опасност на кој се изложуваат со секое зануркување. Редовното кондицирање во нуркање овозможува…

Посета на Здружената Оперативна Команда од асоцијацијата на воени аташеа акредитирани во Република Македонија

На ден 26.03.2015 година во Здруженaта Оперативна Команда (ЗОК) се оствари средба помеѓу асоцијацијата на воени аташеа акредитирани во Република Македонија претставена од резидентни и нерезидентни воени аташеа од 11 земји и клучниот персонал од ЗОК. Посетата е редовна активност која се реализира на годишно ниво врз основа на Програмата за соработка на Министерството за…

Обука за ракувачи во потчинетите единици на бригадата за логистичка поддршка

Во потчинетите единици од составот на бригадата за логистичка поддршка (брЛП) во гарнизоните Кичево, Штип и Скопје во период од 16 март до 24 април се спроведува обука за ракувачи со материјални средства. Согласно Планот и Програмата креирани од страна на изведувачите на курсевите, цел на обуката е оспособување на ракувачите и останатите лица кои…

Вежби во гаѓање со вооружување на ОМЕ

Во деновите 10, 16 и 24 март 2015 година реализирани се “Вежби во гаѓање со вооружувањето на ОМЕ” со, според новата организациско формациска структура, тенковски чети од тенковскиот баталјон од составот на 1.механизирана пешадиска бригада. Гаѓањата се реализираа на стрелиштето Петровец во секторот “Минијатурно тенковско стрелиште” со командирите на тенкови и нишанџии на тенк Т-72.…

Полкот за специјални операции на АП Криволак

Во период од 23.03.2015 до 27.03.2015 година дел од припадниците на полкот за специјални операции ќе реализираат стационарно логорување на АП Криволак. Цел на логорувањето е единиците да ја одржуваат високата борбена готовност за извршување на поставените задачи. Во текот на логорувањето ќе се реализираат теми од обуката за кои нема можност да се извежбуваат…

Тромесечен брифинг за обука и Тромесечно реферирање за состојбата на поддршката на КОД во изградбата на борбената готовност на АРМ

Денес 24.03.2015 година во Центарот за индивидуална обука согласно годишниот План за обука на Команда за обука и доктрини (КОД), се реализира тромесечен брифинг за обука (ТБО) и тромесечно реферирање за состојбата на поддршката на КОД во изградбата на борбената готовност на АРМ. Пред командантот на КОД полковник Љупчо Костовски, во присуство на целокупниот штаб…

Иницијална планирачка конференција за вежбата „Македонски Блесок 11“

Во период од 16-20 март 2015 година, во Центарот за обука (ЦО) Пепелиште се реализира Иницијалната планирачка конференција (ИПК) за вежбата „Македонски блесок 11”. Планирањето на вежбата се реализира врз основа на Планот за оценување на декларираните единици по Концептот за оперативни способности и Директивата за планирање на вежби Bi-SCD 75-3. За време на отварањето…