Во редовите на Армијата нови 30 потпоручници стапуваат на служба

Во присуство на Претседателот на Република Северна Македонија и Врховен командант на Вооружените сили, Стево Пендаровски и началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски во Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ во Скопје, се реализира воена свеченост по повод промоција во чин потпоручник и свечена заклетва на новопримените питомци и слушатели на курсот за потребите…

Реализација на вежба „Челичен Бумбар 19“ во воздухопловната бригада

Во период од 12 до 14.11.2019 година во воздухопловната бригада (вбр) се реализира вежба „Челичен бумбар 2019“, со учество на команда и штаб на воздухопловната бригада и првопотчинети единици. Согласно изработеното сценарио за вежбата и задачите кои произлегуваат од истото, командата со потчинетите единици на вбр реализираа обука во брзо, навремено и сеопфатно решавање на…

Примопредавање на должноста командант на 2.пешадиски баталјон

Денес во касарната „Јане Сандански“ во Штип со воена свеченост се изврши примопредавање на должноста командант на 2. пешадиски баталјон (2.пб), од составот на 1. пешадиска бригада (1.пбр). Должноста командант на 2.пб од потполковник Мирче Тасев ја прими потполковник Стојанче Костов. Потполковникот Костов, на ден 11.11.2019 година со воена свеченост ја предаде должноста командант на…

Припадниците на Баталјонот за почести го одбележаа денот на единицата

Припадниците на Баталјонот за почести во присуство на началникот на Генералштабот на Армијата генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, со воена свеченост која се одржа во касарната „Илинден“ го одбележаа денот на единицата. Обраќајќи се пред припадниците на баталјонот, командантот на единицата, потполковник Дарко Стојковски им порача дека строевата изграденост, мотивација и дисциплина кои се градени од генерации…

Учество на припадници од Командата за операции на вежбата „Maple Arch 2019“

Во периодот од 28.10. – 09.11.2019 година, 24 припадници од Командата за операции (КО), учествуваа на вежбата „Maple Arch 2019“ во Житомир, Република Украина. На компјутерски асистираната вежба припадниците на Армијата беа распоредени на различни штабни позиции, во рамките на мултинационалниот баталјон, заедно со вооружените сили на Црна Гора, како и на други функции во…

Свечена заклетва на триесет и деветтата генерација војници на доброволно отслужување воен рок

Началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски присуствуваше на воената свеченост во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ во Велес, на која 108 граѓани на доброволно служење на воениот рок свечено се обврзаа да и служат на татковината. Пред војниците од триесет и деветтата генерација кои доброволно го отслужуваат воениот рок свое обраќање имаа заменик на…

Посета на Командата за операции од страна на Норвешкото одбранбено аташе

На ден 07.11.2019 година се реализираше посета на Командата за операции од страна на Норвешкото нерезидентно одбранбено аташе и истиот имаше средба со командантот на Командата за операции, генерал-мајор Павле Арсоски. За време на средбата се разговараше за досегашната воена соработка со Кралството Норвешка и за нивната континуирана поддршка за нашата стратешка определба за потполна…

Стационарно логорување на припадниците од артилериски баталјон

Во период од 4 до 7 ноември на АП ,,Криволак“, припадниците на артилерискиот баталјон (артб) од составот на 1. пешадиска бригада, реализираа стационарно логорување и артилериски боеви гаѓања. За време на логорувањето на АП ,,Криволак“ можеше да се види одлична извежбаност и подготвеност на единицата на терен, демонстрирана со успешна реализација на артилериските боеви гаѓања…

Прворангираните питомци од Воената Академија на прием кај Началникот на Генералштабот

Началникот на генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, ги прими тројцата, според постигнатиот успех најдобро рангирани питомци од деветнаесеттата класа на Воената Академија ,,Михаило Апостолски“. Приемот е по повод на претстојната промоцијата во почетни офицерски чинови на оваа последна класа кој ќе се реализира со воена свеченост следната недела во присуство на највисоките воени раководители. Генералот Ѓурчиновски…