Посета на делегација на Војската на Република Србија на ГШ на АРМ и Командата за обука и доктрини

Во рамките на билатерална соработка на АРМ со Војската на Република Србија, вчера и денес (17.09.2015 година), во посета на Ј-7 на ГШ на АРМ и Командата за обука и доктрини (КОД), престојува делегација на Војската на Република Србија, предводена од бригаден генерал Маринко Павловиќ. Целта на посетата е размена на искуствата и согледување на…

Одбележување на 17-ти Септември, Денот на 2. механизиран пешадиски баталјон

Денес 17.09.2015 година во касарната „Јане Сандански“ Штип, со воена свеченост припадниците од 2. механизиран пешадиски баталјон (2.мпб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада, Здружена оперативна команда (ЗОК) го одбележаа 17 септември, Денот на единицата. На свеченоста присуствуваа командантот на ЗОК, бригаден генерал Васко Ѓурчиновски, командантот на 1.мпбр, полковник Зоран Милески, градоначалници од зоната…

Тромесечен брифинг за обука за трето тромесечје и реферирање за состојбата на поддршката на КОД во изградбата на борбената готовност на АРМ

Денес 15.09.2015 година во Центарот за обука на питомци во касарната „Гоце Делчев“ во Скопје, согласно годишниот План за работа на Команда за обука и доктрини (КОД), беше реализиран тромесечен брифинг за обука (ТБО) и тромесечно реферирање за состојбата на поддршката на КОД во изградбата на борбената готовност на АРМ. Пред Командантот на КОД полковник…

Примопредавање на должност командант на 1.механизиран пешадиски баталјон

Денес 15 септември 2015 година (вторник), во касарната „Боро Менков“ во Куманово, се реализира свеченост по повод примопредавањето на должноста командант на 1. механизиран пешадиски баталјон (1.мпб) од составот на Првата механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) во Здружена оперативна команда (ЗОК). Должноста командант на 1.мпб од потполковник Али Хајро ја прими потполковник Лулзим Нуредини кој досега…

Примопредавање на должност командант на баталјон за специјални намени

Денес 15.09.2015 година во касарната „Илинден“ се одржа свеченост по повод примопредавањето на должност командант на баталјон за специјални намени. На свеченоста присуствуваше началникот на ГШ на АРМ генерал потполковник Методија Величковски, командантот на Здружената оперативна команда бригаден генерал Васко Ѓурчиновски и командантите на единиците лоцирани во касарната „Илинден“. На свеченоста пригодно обраќање имаше заменикот…

Примопредавање на должност командант на инженерискиот баталјон

Денес 14 септември 2015 година (понеделник), со почеток во 11:00 часот, во касарната „Илинден“ во Скопје, се одржа свеченост по повод примопредавањето на должноста командант на инженерискиот баталјон (инжб) од составот на Првата механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). Должноста командант на инженерискот баталјон од потполковник Дејан Чиплаковски ја прими мајорот Васил Митевски кој досега ја извршуваше…

Одбележување на денот на бПВО

Денес (14.09.2015 година) во касарната „НХ Страшо Пинџур“ во Петровец се одржа свеченост по повод одбележувањето на денот на баталјонот за против-воздушна одбрана (бПВО) од составот на воздухопловната бригада (вбр). На свеченоста присуствуваа Командантот на воздухопловната бригада полковник Кире Колевески, Заменик Командантот на вбр потполковник Роберт Малезански, претставници од вбр, бивши Команданти и припадници на…

Започна ренџерскиот курс

Денес 14.09.2015 година во касарната „Илинден“ во организација на Ренџерскиот баталјон, официјално започна Ренџерскиот курс. Шестмесечен курс ќе се реализира со новопримените професионални војници во Ренџерскиот баталјон, кои со успех го завршија селективниот курс. Цел на курсот е да учесниците поединечно и тимски се обучат и оспособат за ефикасно извршување на борбени задачи во сите…

Министерот Јолевски го отвори меморијалниот турнир во мал фудбал „Херои на Македонија“

Денес, 12-ти септември 2015 година (сабота), во Спортскиот центар „Борис Трајковски“ во Скопје беше отворен меморијалниот турнир во мал фудбал „Херои на Македонија“. На отварањето на турнирот присуствуваа: министерот за одбрана Зоран Јолевски, началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски, командантот на Здружената оперативна команда на АРМ бригаден генерал Васко Ѓурчиновски, високи претставници од…