Подготвени за скок

Во периодот од 30.03 до 09.04.2015 година припадниците од полкот за Специјални Операции кои се сертифицирани воени падобранци на АРМ во кругот на касарната „Илинден“ изведоа обука за воведување во состојба – „подготвен“. За време на обуката падобранците од составот на полкот ги повторија и утврдија знаењата од теоријата на скокање, изведуваа скокови на тло,…

Признание за високиот професионализам на припадниците на АРМ во мисијата „Одлучна поддршка“

За кратко време од отпочнување на извршување на задачите во мисијата „Одлучна поддршка“ македонските мировници продолжија да докажуваат дека со врвен професионализам и посветеност во извршување на задачите остануваат посакуван партнер за соработка од земјите членки на НАТО и останатите коалициони сили кои учествуваат во мисијата. Уште еден доказ за ова е доделување на одликување…

Учениците од ОУ „Браќа Миладиновци“ од општина Аеродром во Скопје, во посета на касарната „Илинден“, ГШ на АРМ и МО

Денес, 7-ми април 2015 година (вторник), во рамките на цивилно-воената соработка на АРМ со цивилните структури, беше организирана посета на касарната „Илинден“ во Скопје и Генералштабот на АРМ од страна на учениците од Основното училиште „Браќа Миладиновци“ од општина Аеродром во Скопје. Ова беше одлична прилика за педесеттина ученици од петто одделение на Основното училиште…

Завршеток на курсот за војници за водачи на службени кучиња и службени кучиња од чуварска категорија

Согласно годишниот План календар за обука на Командата за обука и доктрини за 2015 година Центарот за одгледување и дресура на службени кучиња во рамките на доделената мисија реализира голем број на курсеви за обука како со војници кои имаат афинитети за водачи на службени кучиња, така и со службени кучиња од доменот на нивната…

Младост и искуство на едно место

Денес 03.04.2015 година во касарната „Илинден“ студентите од Факултетот за безбедност во Скопје беа во посета на полкот за специјални операции. На самиот почеток на посетата младите студенти беа примени од страна на заменикот на командантот на полкот за специјални операции полковник Орце Јордев. Триесетте студенти кои се слушатели на втора и четврта година со…

Посета на Металната индустрија Брако од Велес

Во рамките на активностите за одбележување на „15-ти Април – Ден на Командата за обука и доктрини”, вработените во касарна ,,Алексо Демниевски Бауман“-Велес на ден 02.04.2015 година реализираа посета на фабриката за метална индустрија „БРАКО“ од Велес. За време на посетата, менаџерите и инженерите на фабриката ,,БРАКО“ ги запознаа присутните старешини и цивилни лица со…

Прослава на Денот на 1.мпбр

Денес, 1-ви април 2015 година (среда), во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец, се одржа свеченост по повод Денот на 1. механизирана пешадиска бригада (мпбр). На свеченоста присуствуваа: Министерот за одбрана Зоран Јолевски, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, Заменикот на министерот за одбрана Арбен Лабеништа, Заменикот на НГШ на АРМ генерал-потполковник Насер Сејдини,…

„Отворен ден за цивилните структури“ во шест гарнизони на АРМ

Во рамките на организација на прославата на 2 Април, Денот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) од составот на Здружената Оперативна Команда на ден 27.03.2015 година во касарните каде се стационирани единиците од составот на 1.мпбр се организира и реализира „Отворен ден за цивилните структури“. На отворениот ден присуствуваа претставници на локалната самоуправа, приватни фирми…

Подготовка за претстојната вежба „SABER JUNCTION 15“ (SJ-15) во СР Германија

Во период од 05.03 до 27.03.2015 година, механизиран пешадиски вод од 3.механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од составот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), Здружена Оперативна Команда (ЗОК) ги спроведоа подготовките за учество на вежбата „SABER JUNCTION 15“ (SJ-15) која ќе се реализира во Хохенфелс, СР Германија во период од 01.04 до 29.04.2015 година. Согласно сценариото за…