Учество на припадници на АРМ на меѓународната вежба „Брз Одговор – 15“

Во периодот од 09.09 – 22.09.2015 година припадници на АРМ во улога на штабен персонал учествуваа на вежбата „Брз Одговор 15“ (Immediate Response – 15) која се реализираше истовремено во Република Словенија, СР Германија и Република Хрватска. Активностите на вежбата се реализираа на вежбовниот полигон „Еуген Квареник“ во Слуњ, во симулациониот центар во Загреб, вежбовниот…

Посета на Командата за обука и доктрини од страна делегација на Вооружените сили на Обединетото Кралство

На ден 21 и 22.09.2015 година во Командата за обука и доктрини во Велес и Центарот за поддршка на обуката во Криволак е реализирана официјална посета од страна на делегација на Вооружените сили на Обединетото Кралство, во состав: потполковник Ричард Пери, одбранбено аташе на ОК и потполковник Грахам Шенон, Командант на првиот кралски Ирски полк.…

Посета на Националната Гарда (НГ) на Вермонт – САД на Здружената Оперативна Команда

Денес 22 септември 2015 година висока делегација на Националната Гарда (НГ) на Вермонт – САД, предводена од командантот на НГ на Вермонт, генерал-мајор Стивен Креј во рамките на официјалната посета на АРМ, престојуваше во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) на АРМ. Делегацијата најпрвин реализира средба со заменикот на командантот на ЗОК, бригаден генерал Павле Арсоски, а…

Командантот на НГ на Вермонт генерал-мајор Стивен Креј во официјална посета на АРМ

Од денес, во тридневна официјална посета на АРМ престојува висока воена делегација на националната гарда (НГ) на сојузната држава на САД Вермонт, предводена од командантот на НГ на Вермонт, генерал-мајор Стивен Креј на кого домаќин му е началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски. При денешната посета на Генералштабот на АРМ и Министерството за…

Примопредавање на должност командант на 4.механизиран пешадиски баталјон

Денес, 21 септември (понеделник) 2015 година во касарната „Чеде Филиповски – Даме“ во Кичево, се одржа свеченост по повод примопредавање на должноста командант на 4. механизиран пешадиски баталјон (4.мпб) од составот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). Должноста командант на 4.мпб од потполковник Благоја Мијакоски ја прими потполковник Боро Латкоски, кој досега ја извршуваше должноста началник…

Реализација на гаѓања на АП Криволак

Во период од 14.09.2015 до 17.09.2015 година дел од припадниците на полкот за специјални операции реализираа стационарно логорување на АП Криволак. За време на логорувањето единиците дадоа тежиште на гаѓањата со Оклопниот Транспортер (ОТ) БТР 80. Целта на овие гаѓања беше извежбување на посадите на транспортерите во решавање на огнени задачи. Покрај гаѓањата со ОТ…

Одржана деветнаесеттата Конференција на началниците на ГШ на армиите од земјите-членки на САД-Јадранската повелба

Денес, 17-ти септември 2015 година (четврток), во хотелот Гранит во Охрид, се одржа деветнаесеттата Конференција на началниците на генералштабови (НГШ) на армиите од земјите членки на САД-Јадранската повелба (А-5). Конференцијата ја отвори Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на Вооружените сили, Н.Е. д-р Ѓорге Иванов, а покрај началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија…

Посета на делегација на Војската на Република Србија на ГШ на АРМ и Командата за обука и доктрини

Во рамките на билатерална соработка на АРМ со Војската на Република Србија, вчера и денес (17.09.2015 година), во посета на Ј-7 на ГШ на АРМ и Командата за обука и доктрини (КОД), престојува делегација на Војската на Република Србија, предводена од бригаден генерал Маринко Павловиќ. Целта на посетата е размена на искуствата и согледување на…

Одбележување на 17-ти Септември, Денот на 2. механизиран пешадиски баталјон

Денес 17.09.2015 година во касарната „Јане Сандански“ Штип, со воена свеченост припадниците од 2. механизиран пешадиски баталјон (2.мпб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада, Здружена оперативна команда (ЗОК) го одбележаа 17 септември, Денот на единицата. На свеченоста присуствуваа командантот на ЗОК, бригаден генерал Васко Ѓурчиновски, командантот на 1.мпбр, полковник Зоран Милески, градоначалници од зоната…