Средба на НГШ на АРМ со шефот на бирото на националната гарда на САД генерал Франк Грас

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски, во рамките на официјалната посета на Вооружените сили (ВС) на САД, вчера (30-ти септември) во Пентагон, Вашингтон се сретна со шефот на бирото на Националната гарда (НГ) на САД, генерал Франк Грас. На средбата, генералот Величковски ја оцени партнерската програма која АРМ ја реализира со НГ на…

Средба на НГШ на АРМ со заменикот на началникот на Здружениот штаб на Вооружените сили на САД

Во рамките на официјалната посета на Вооружените сили (ВС) на САД, вчера (29-ти септември) началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски во Вашингтон се сретна со заменикот на началникот на Здружениот штаб на ВС на САД генерал Паул Селва. На средбата во Пентагон, генералот Величковски искажа благодарност за поддршката која АРМ ја добива од…

Примопредавање на должност командант на 3 логистички баталјон

Денес, 30-ти септември во касарната „Илинден“, се одржа свеченост по повод примопредавање на должноста командант на 3.логистички баталјон од составот на бригадата за логистичка поддршка (брЛП). Должноста командант на 3логбн од потполковник Мухарем Мухареми ја прими мајор Фето Бајрами, кој досега извршување должност заменик командант на 3 механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од составот на Првата…

Реализација на командирско боево гаѓање на АП Криволак

Денес, 30 септември дел од припадниците на баталјонот за специјални намени, од составот на полкот за специјални операции реализираа тактичка вежба со командирско боево гаѓање на АП Криволак. Цел на ова гаѓање беше извежбување на војниците и старешините во извршување на огнени задачи, координација помеѓу тимовите и усогласување на огнот помеѓу различни видови на орудија.…

Пуштен во употреба вториот мост во с. Порој

Денес, 29-ти септември 2015 година, во Порот, Тетово беше свечено пуштен во употреба мостот кој го изградија припадниците на иженерискиот баталјон на АРМ. На свечениот чин во Порој присуствуваа: градоначалничката на Тетово Теута Арифи, заменикот на началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Мухамет Рацај, командантот на Здружената оперативна команда бригаден генерал Васко Ѓурчиновски, командантот на…

Посета на бригадата за логистичка поддршка од одбранбените аташеи акредитирани во Република Македонија

Денес, 29 септември, бригадата за логистичка поддршка (брЛП) беше домаќин на асоцијацијата на одбранбени аташеи акредитирани во Република Македонија. На одржаниот брифинг од страна на клучниот персонал во брЛП пред одбранбените аташеи се презентира структурата, мисијата, основните задачи, како и персоналната и материјалната пополнетост на брЛП и воено медицинскиот центар (ВМЦ). Во рамките на активноста…

Средба на НГШ на АРМ со амбасадорот и одбранбеното аташе на САД во Република Македонија

Денес, 25-ти септември 2015 година, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари средба со амбасадорот на САД во Република Македонија Н.Е Џес Л. Бејли и Одбранбеното аташе полковник Томас Батлер. На средбата, генералот Величковски и амбасадорот Бејли ја истакнаа одличната билатерална соработка помеѓу АРМ и Вооружените сили (ВС) на САД, при што и…

На вежбата „Електрон“ потврдена целосната функционалност на комуникациско информатичкиот систем на врски во единиците на ЗОК

Во период од 22.09 до 24.09.2015 година во организација на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) се реализира тактичка стручна вежба „Електрон 2015“ на која учествуваа припадници на секциите од командите и единиците за врски и комуникациско информациски системи (КИС) од ЗОК и потчинетите команди и единици. Вежбата се реализира на повеќе издвоени локации во зоната на…

Примопредавање на должност командант на ЦИО

Денес, 23 Септември 2015 година (среда), во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ во Велес се одржа свеченост по повод примопредавањето на должност командант на Центарот за индивидуална обука (ЦИО) во Командата за обука и доктрини (КОД). Должноста командант на ЦИО од потполковник Агрон Незири ја прими потполковник Газменд Абдиу. Потполковникот Газменд Абдиу досега ја извршуваше должноста…