Државно средно училиште „Никола Карев“ во посета на касараната „Илинден“

На ден 14.10.2015 година во касарната „Илинден“ и полкот за специјални операции се реализираше посета од страна на државното средно училиште „Никола Карев“. Учениците најпрвин го посетија баталјонот за почести каде имаат можност да се дружат со гардистите на АРМ, кој пред нив демонстрираа дел од секојдневните активности. Припадниците на баталјонот на воена полиција пред…

Ден на високи гости на вежбата „Македонски Блесок-11“

Денес, 09-ти октомври, на Армискиот полигон (АП) „Криволак“ во рамки на вежбата „Македонски Блесок-11” се реализира предвидената програма за Денот за високи гости. На активноста присуствуваа заменикот на НГШ на АРМ генерал-мајор Мухамет Рацај, директорот на ГШ на АРМ генерал-мајор Димче Петровски, командантот на Здружената оперативна команда на АРМ бригаден генерал Васко Ѓурчиновски, претставници од…

Примопредавање на должност командант на Центарот за снабдување и транспорт

Денес, 8-ми октомври во касарната „Илинден“, се одржа свеченост по повод примопредавање на должноста командант на Центарот за снабдување и транспорт (ЦСТ) од составот на бригадата за логистичка поддршка (брЛП). На примопредавањето присуствуваа претставници од секциите за логистика од Генералштабот на АРМ, Здружената оперативна команда, бригадата за логистичка поддршка, командантите на баталјоните од составот на…

Донација од припадниците на АРМ кои учествуваат на вежбата „Македонски Блесок-11“ за ОУ „Страшо Пинџур“ во Кавадарци

Денес, 07 октомври 2015 година, учесниците на вежбата „Македонски Блесок-11“ донираа ужина во паралелката за деца со специјални потреби и првачињата од ОУ „Страшо Пинџур“ во Кавадарци. Со ова уште еднаш беше потврдена одличната соработка на АРМ со локалното население за време на изведување на вежбовните активности. Согласно листата на инциденти и настани, денес на…

Оценување на чета од Воена Полиција и Ренџерска чета на вежбата „Македонски Блесок-11“

Денес, 06 октомври 2015 година, во раните утрински часови декларираната чета на Воена Полиција (чВП) успешно изврши марш од касарната „Илинден“ во Скопје до Армискиот полигон (АП) „Криволак“ и постави постојана контролна точка на влезот во АП „Криволак“, како една од првите борбени постапки со која започна оценувањето на оваа единица, согласно Концептот за оперативни…

Учество на припадниците на АРМ на „6-ти Воени светски игри “, во Јужна Кореа

Екипа на АРМ од 02 до 12 октомври, учествува на „Шестите воени светски игри“ во Јужна Кореа, кои се во организација на Меѓународниот совет на воени спортови (МСВС). На најпрестижниот и најголем спортски настан каде учествуваат сите армии во светот, членки на МСВС, припадниците на АРМ ќе се натпреваруваат во следните спортски дисциплини: борење-слободен стил,…

Учество на АРМ во еколошката акција „Македонија без отпад 2015“

На 03.10.2015 година, Армијата на Република Македонија учествуваше во акцијата на Министерството за животна средина и просторно планирање „Македонија без отпад 2015“, со која беше предвидено расчистување на депонии во повеќе урбани локации на целата територија на Република Македонија се реализираше владината еколошка акција за чистење „Македонија без отпад 2015“. Во оваа масовна акција беше…

Започна НАТО оценувањето ниво 2 на четата на Воена Полиција „Македонски Блесок-11“

Денес, 05 октомври 2015 година, на Армискиот Полигон АП Криволак, во рамките на вежбата „Македонски блесок-11“ започна НАТО оценувањето-ниво 2 на четата на Воена Полиција, а самооценување ниво 1 на ренџерската чета од составот на Полкот за специјални операции започнува утре. Процесот на оценување на четата на Воена Полиција започна во гарнизонот Скопје, каде е…

Свечено отворена вежбата „Македонски Блесок-11“

Денес, 3 Октомври 2015 година, во Центарот за поддршка на обуката (ЦПО) „Пепелиште“ и Армискиот полигон „Криволак“ започна теренската вежба „Македонски Блесок-11“. На чинот на свеченото отварање присуствуваше Началникот на штаб на Здружената Оперативна Команда бригаден генерал Азим Нуредин. На отворањето обраќајќи се пред учесниците на вежбата бригадниот генерал Азим Нуредин истакна дека реализацијата на…