Спортски натпревари по повод 10-ти јуни, Ден на воздухопловната бригада

Во рамки на програмата за одбележување на 10-ти јуни – Денот на воздухопловната бригада (вбр), на ден 26.05.2015 година на спортскиот терен во касарната „НХ Страшо Пинџур“ се одржаа спортски натпревари. Припадниците од командата и потчинетите единици од вбр се натпреваруваа во дисциплините: кошарка, мал фудбал, пинг-понг и шах. На натпреварите во кои учествуваа единиците…

Баталјонот за врски ја одбележа 14 годишнината од трагичното загинување на капетан Зоран Бубевски

На ден 26.05.2015 година во касарната „Илинден“ во Скопје припадниците на баталјонот за врски (бв) ја одбележаа 14 годишнината од трагичното загинување на својот припадник, капетан Зоран Бубевски. Пред спомен собата во командата на бв посветена на трагично загинатиот, се положи свежо цвеќе и се изрази сочувство на семејството. На поменот покрај припадниците од бв,…

Вежбовни активности на тенковскиот баталјон

Припадниците од тенковскиот баталјон од составот на 1. механизирана пешадиска бригада – Здружена оперативна команда, реализираа подготвителни гаѓања со вооружување на Оклопно Механизираните Единици (вОМЕ) на тенк Т-72 на стрелиштето за гаѓање со вОМЕ на Армискиот пологон Криволак. Гаѓањето претставува континуитет на планираната обука и вежби со новопоставениот персонал во тенковскиот баталјон и притоа беа…

Презентирани дел од активностите на единиците од состав на Здружената Оперативна Команда пред делегацијата од Националната Гарда на Вермонт

На ден 21.05.2015 година делегацијата на Националната Гарда (НГ) на Вермонт – САД, предводена од главниот подофицер на НГ на Вермонт главен наредник Тоби Квик како дел од официјалната посета на АРМ, престојуваше во гарнизонот Куманово. Делегацијата која беше придружувана од главниот подофицер на АРМ, најпрвин реализира средба со заменик на командантот и главниот подофицер…

Свеченост по повод Денот на 4. механизиран пешадиски баталјон

Денес во касарната „Чеде Филиповски – Даме“ во Кичево, со воена свеченост беше одбележан 21-ви мај, Денот на 4. механизиран пешадиски баталјон (4.мпб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), Здружена оперативна команда. Со одлука на Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили, Ѓорге Иванов за ден на 4.мпб е одреден…

Посета на КОД од страна на главниот подофицер на Националната гарда на Вермонт

Командата за обука и доктрини на ден 20 Мај ја посети главниот подофицер на Националната гарда на Вермонт, главен наредник Тоби Квик заедно со командантот на 186-ти логистички баталјон потполковник Трејси Поириер и главниот подофицер на баталјонот главен наредник Робертс Неил. Со делегацијата присуствуваше и главниот подофицер на АРМ главен наредник Драган Стојановски. За време…

Учество на НГШ на АРМ на конференција на Воениот комитет на НАТО во Брисел

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески денес (20-ти мај) учествува на Конференцијата на Воениот комитет (ВК) на НАТО во формат на началници на генералштабови, која се одржува во командата на НАТО во Брисел. На првиот дел од конференцијата армиските лидери на земјите членки на НАТО и ПзМ, ќе се запознаат со учеството на…

Свечено одбележан Денот на бригадата за логистичка поддршка

Денес, 20-ти мај 2015 година, во командата на бригадата за логистичка поддршка (брЛП) се одржа свеченост по повод Денот на брЛП. На свеченоста присуствуваа: Заменикот на Министерот за одбрана Иљми Селами, Заменикот на началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Насер Сејдини, Командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК) генерал-мајор Методија Величковски, високи претставници од МО и…

Посета на главниот подофицер на Националната Гарда на Вермонт – САД на Армијата на Република Македонија

Од денес во тридневна официјална посета на АРМ престојува делегација на Националната Гарда (НГ) на Вермонт – САД, предводена од главниот подофицер на НГ на Вермонт главен наредник Тоби Квик, на кого домаќин му е главниот подофицер на АРМ, главен наредник Драган Стојановски. Делегацијата, денес беше примена од Заменикот на НГШ на АРМ, генерал –…