Примопредавање на должноста командант на 3.мпб

Денес, 11 Декември (петок) 2015 година, во касарната „Народен Херој Кузман Јосифовски – Питу“ во Тетово, се одржа свеченост по повод примопредавање на должноста командант на 3. механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). Должноста командант на 3.мпб од потполковник Атанас Пановски ја прими мајор Игор Спасеноски кој досега ја…

Свеченост по повод испраќање на третата ротација во мисијата „Одлучна поддршка“ во Авганистан

Денес (07 декември) во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) се реализира свечен прием на припадниците на АРМ кои ќе бидат во состав на третата ротација на силите за обезбедување на главната команда на мисијата „Одлучна Поддршка“, во Кабул, Авганистан. Командантот на ЗОК, бригадниот генерал Васко Ѓурчиновски потенцираше дека од овој состав очекува успешно претставување и извршување…

АРМ активно учествуваше во акцијата за пошумување

Денес 2 декември, припадниците на АРМ активно се вклучија во акцијата за пошумување „Ден на дрвото – засади ја твојата иднина“. Во координација со претставниците од подружниците на ЈП,, Македонски шуми“ персоналот од АРМ со засадување на над 40 000 садници, беше ангажиран на повеќе локации ширум Република Македонија, се со цел да се зголеми…

На полигонот Криволак успешно реализирано посадно бојно гаѓање со тенк Т-72

Во период од 23-30 ноември 2015 година, на Армискиот полигон Криволак како завршен дел од обуката на новопоставениот персонал во тенковскиот баталјон (тб), од составот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) извршено е “Бојно гаѓање со посада на тенк во напад”. Со оваа активност се заврши процесот на борбената обука на сите новопоставени припадници во тенковскиот…

Прием на штабните старешини од мисиите Одлучна поддршка и АЛТЕА во ГШ на АРМ

Припадниците на АРМ кои во следните шест месеци ќе извршуваат штабни должности во мисиите „Одлучна Поддршка“ во И.Р. Авганистан и „АЛТЕА“ во Босна и Херцеговина остварија средба со Началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски и министерот за одбрана Зоран Јолевски. На средбата присуствуваа и амбасадорот на Република Турција во Република Македонија, Омур Шолендил…

Заврши селективниот курс за прием на професионални војници во специјалните единици на АРМ

Денес 27.11.2015 година заврши селективниот курс за прием на професионални војници во специјалните единици на АРМ. Селективниот курс започна на 03.11.2015 година и се реализираше во Центарот за обука „Пепелиште“ и Армискиот полигон „Криволак“. Со завршувањето на селективниот курс кандидатите исполнија еден од критериумите за да бидат дел од од полкот за Специјални Операции. Сите…

Официјална посета на АРМ од командантот на КБС генерал-потполковник Рахман Рама

Денес (26 ноември 2015 година) со високи воени почести во ГШ на АРМ беше пречекана висока делегација на Косовските безбедносни сили (КБС), предводена од командантот на КБС, генерал-потполковник Рахман Рама, кој се наоѓа во официјална посета на АРМ. На средбата во ГШ на АРМ, покрај унапредување на билатералната соработка во полето на едукацијата, беа презентирани…

Годишна конференција за обука на АРМ

Во Домот на АРМ во Скопје, денес и утре во организација на ГШ на АРМ се одржува конференција за обука на АРМ. На конференцијата за обука присуствуваат претставници од организациските единици на ГШ на АРМ, началниците на секциите одговорни за обука и вежби (Ј/Г/А/С-7) од потчинетите команди и единици, до ниво на баталјон и главните…