Успешна реализација на курсот за прв подофицер во чета

Во Центарот за индивидуална обука заврши Курсот за прв подофицер во чета. Овој курс е дел од годишната програма за обука на Командата за обука и доктрини за 2015 година и истиот успешно го завршија 15 (петнаесет) подофицери припадници на Армијата на Република Македонија, меѓу кои и една припадничка од понежниот пол. Целта на курсот…

Со Указ на Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили унапредени тројца старешини на АРМ во генералски чинови

Со Указ на Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили, во повисоки чинови унапредени се следните старешини на АРМ: во чин генерал мајор е унапреден бригадниот генерал Васко Ѓурчиновски, во чин бригаден генерал унапредени се полковниците Мирче Ѓоргоски и Зоран Милески. Пред стројот на единиците чии команданти се унапредените, и во Генералштабот…

Донација на средства за социјално загрозени семејства и деца без родители

На ден 29.12.2015 година, на неколку локации во Република Македонија припадниците на полкот за специјални операции реализираа донација на средства до социјално загрозени семејства и деца без родители. Оваа хуманитарна акција се реализираше во соработка со Центарите за социјална работа во Кратово, Крива Паланка и Домот за деца без родители „11 Октомври“ – Скопје. Средствата…

Подделени новогодишни пакетчиња во касарната „Илинден“ – Скопје

Во касарната „Илинден“ – Скопје, во организација на полкот за специјални операции (ПСО), традиционално пред Нова година се реализира поделба на новогодишни пакетчиња. Околу 200 деца на припадници на единиците кои се распоредени во касарната „Илинден“ имаа можност да ги добијат новогодишните пакетчиња од Дедо Мраз, кој оваа година симболично пристигна со параглајдер. Со оваа…

Традиционална поделба на новогодишни пакетчиња во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец

Традиционално и оваа година со транспортен хеликоптер на АРМ на воениот дел од аеродромот „Александар Велики“ во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец, пристигна и подели новогодишни пакетчиња најомилениот новогодишен лик кај најмладите – Дедо Мраз. Тој им подари новогодишни пакетчиња на децата на загинатите припадници на воздухопловната бригада и на деца на вработени во оваа…

Одржани вторите по ред „Ренџерски игри 2015“

На терените во касарната „Илинден“ и на стрелиштето „Стенковец“, во период од 22 до 25.12.2015 година, припадниците на ренџерскиот баталјон од составот на полкот за специјални операции ги реализираа вторите по ред ренџерски игри. Дисциплини во кои се натпреваруваа екипите беа: ползење и носење на ранет, фрлање на рачна одбрамбена бомба, гаѓање со автоматска и…

Осмо армиско првенство во крос-кантри трчање во касарната „Чојлија“ во Петровец

Во организација на Генералштабот на АРМ по осми пат пред новогодишните празници традиционално се одржа армиско првенство во крос-кантри трчање. На годинешното армиско првенство во крос-кантри својата физичка подготвеност во оваа дисциплина ја покажаа повеќе од 50 натпреварувачи од сите команди и единици на АРМ. Натпреварувањето се реализира на патеката во касарната „Чојлија“ во Петровец,…

Воено-медицинскиот центар го прослави денот на единицата

Припадниците на Воено-медицинскиот центар (ВМЦ) со воена свеченост го одбележаа 21-ви Декември, Денот на единицата. На свеченоста пред командата на Бригадата за логистичка поддршка присуствуваа: претставници од Генералштабот на Армијата на Република Македонија, Здружената Оперативна Команда (ЗОК), командантот на полкот, команданти на баталјони од составот на АРМ, поранешни команданти и други гости. Командантот на ВМЦ,…

Учество на Началникот на Генералштабот на АРМ на конференцијата на Началниците на Трансформација на НАТО

Началникот на ГШ на АРМ генерал потполковник Методија Величковски во период од 08.12-10.12.2015 година учествуваше на овогодинешната НАТО конференција на Началниците на трансформација (Chiefs of Transformation Conference – COTC). Конференцијата се одржа во седиштето на Врховната команда на НАТО сојузничките сили за трансформација во Норфолк, Вирџинија, Соединетите Американски Држави, и на неа учествуваа претставници од…