Проштална средба на НГШ на АРМ со одбранбеното аташе на Република Словачка

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари проштална средба со полковник Јозеф Виставел, нерезидентно одбранбено аташе на Република Словачка за Република Македонија и запознавање со новоназначеното одбранбено аташе, полковник Бранислав Пилиар. На средбата генералот Величковски се заблагодари на полковник Виставел за досегашниот негов ангажман во унапредување на билатералните односи помеѓу двете пријателски армии,…

Посета и евалуација на декларираните единици од АРМ од Командата на бригадата на Југоисточна Европа

На денешната средба помеѓу Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски и командантот на бригадата за Југоисточна Европа (South Eastern Europe Brigade-SEEBRIG), бригаден генерал Нуман Једијилдиз високо се оцени придонесот кој го дава АРМ со своето учество на декларираните единици во бригадата. Командантот на SEEBRIG покрај средбата со НГШ оствари средба и со заменик…

Декларираните единици на АРМ во бригадата на Југоисточна Европа ја покажаа подготвеноста пред командантот на “SEEBRIG″

Во периодот од 16-ти и 19-ти ноември 2015 година тим од командата на бригадата за Југоисточна Европа (South Eastern Europe Brigade-SEEBRIG) предводена од командантот на SEEBRIG бригаден генерал Нуман Једијилдиз изврши евалуациска посета на декларираните единици на АРМ. Единиците на АРМ кои се деклрирани во SEEBRIG се од составот на првата механизирана пешадиска бригада (1.мпбр),…

Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили, Ѓорге Иванов ги посети единиците на АРМ на јужната граница во реонот на Дојран

Денес (14.11.2015 година), Претседателот на Република Македонија и Врховниот командант на вооружените сили Ѓорге Иванов изврши обиколка и увид во реализирањето на задачите од страна на единиците на АРМ на јужната граница на Република Македонија, во реонот на Дојран, подрачје кое е зафатено со мерките за кризна состојба. Претседателот Иванов за време на обиколката, беше…

Акција на доброволно дарување на крв во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ Велес

Во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ во Велес се спроведе акција за доброволно дарување на крв. Својата хуманост во акцијата освен припадниците на единиците кои се лоцирани во касарната, ја покажаа и војниците на доброволно служење на воен рок. Акцијата на која беа дарувани 80 крвни единици се реализира во организација на екипа од институтот за…

Одбележување на Денот на инженериски баталјон

Инженерискиот баталјон (инжб), во касарната „Илинден“, Скопје со воена свеченост го прослави 13-ти ноември – Денот на единицата. На свеченоста присуствуваа: заменик на началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Мухамет Рацај, директорот на ГШ на АРМ генерал-мајор Димче Петровски, началникот на штаб во ЗОК бригаден генерал Азим Нуредин, командантите на потчинетите команди и единици на…

Oбука „Обезбедување на Висок Воен Раководител (ВВР) со припадници од баталјонот на Воената Полиција

Припадници од составот на баталјонот на Воената Полиција (бВП) во период од 10 до 13 ноември, во касарната „Илинден“ реализираа обука на тема „Обезбедување на Висок Воен Раководител“ (ВВР). Обуката е дел од билатералната соработка помеѓу вооружените сили на САД и Армијата на Република Македонија и се спроведуваше од страна на инструкторски тим од Националната…

Примопредавање на должност командант на тенковскиот баталјон

Во касарната „Чојлија“ во Петровец, се реализира свеченост по повод примопредавањето на должноста командант на тенковскиот баталјон (тб) од составот на Првата механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), Здружена оперативна команда. Должноста командант на тб од потполковник Тони Седмаков ја прими потполковник Тони Златевски кој досега извршуваше должност во секција Ј-7 во ЗОК. На свеченоста присуствуваа заменикот…

Посета на воздухопловната бригада од Општинска Детска Градинка „Срничка“

Децата од Општинска Детска Градинка „Срничка“, клон „Изворче“, Општина Аеродром беа во посета на воздухопловната бригада (вбр) во касарната „Страшо Пинџур“, Петровец . Младите посетители имаа можност да се запознаат со дел од персоналот од воздухопловната бригада и нивната секојдневна работата. На задоволство на посетителите, беа изложени неколку воздухоплови ,во кои тие имаа можност да…