Свечена заклетва на 28-та генерација на војниците на доброволно служење на воениот рок

Во касарната „Алексо Демниевски-Бауман” во Велес се одржа воена свеченост по повод давање заклетва на војниците на доброволно служење на воениот рок од генерацијата „Февруари 2016 година“. По повод свеченоста, на заклетвата присуствуваа: началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски, државниот секретар на МО, г-ѓа Елизабета Чуповска Ристова, команданти и претставници на потчинетите команди…

Признание за припадниците од 3.мпбн од Општина Тетово за придонесот во справувањето со поплавите

По повод одбележувањето на 3 (трети) март, Денот на општина Тетово, со почеток во 11.00 часот, во салата на општина Тетово, се одржа свечена седница на советот на општина Тетово каде што беа доделени плакати и признанија на сите оние кои дале свој придонес во афирмацијата на општина Тетово во текот на 2015 година. На…

Во Генералштабот на АРМ остварени разговори со Синдикатот на Одбраната и безбедноста

Во Генералштабот на АРМ се одржа состанок помеѓу НГШ на АРМ генерал потполковник Методија Величковски и извршниот одбор на Синдикатот на одбраната и безбедноста(СОБ), на кој беа разгледани прашања поврзани со повеќе статусни прашања на припадниците на Армијата на Република Македонија. На средбата со претставниците на СОБ која е прва од назначувањето на генерал Величковски…

Доделени дипломи и сертификати на припадници од МО и АРМ за успешно завршени едукативни школи и курсеви

Во просториите на Министерството за одбрана на Република Македонија и Генералштабот на АРМ се доделија дипломи и сертификати на припадниците на МО и АРМ кои ги посетуваа Школата за национална одбрана, Командно штабната академија и курсевите по грчки јазик во изминатите години. На доделувањето на дипломите присуствуваа началникот на Генералштаб на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски…

Полкот за специјални операции (пСО) го одбележа Денот на единицата

По повод денот на Полкот за специјални операции (пСО) во касарната „Илинден“ во Скопје се одржа воена свеченост со која се одбележаа 22 години од формирањето на најелитната единица на АРМ. На свеченоста присуствуваа: министерот за одбрана Зоран Јолевски, началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски, и останатите генерали од АРМ, претставници од Кабинетот…

Активности во полкот за Специјални Операции по повод денот на единицата

Во рамки на одбележувањето на Денот на полкот за Специјални Операции – 1-ви Март, во периодот од 16.02. до 29.02 се реализираа неколку активности со кои единицата го одбележа својот ден. Одбележувањето на денот започна со спортските игри во кои низ спортски и натпреварувачкиот дух силите ги одмерија единиците кои се сместени во касарната „Илинден“.…

Средба на МО и НГШ со штабни офицери за мисијата „Одлучна поддршка“ во командата Север

Министерот за одбрана Зоран Јолевски и началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски остварија средба со шесте штабни офицери на АРМ кои заминуваат во мисијата „Одлучна поддршка“ во Авганистан, а ќе бидат распоредени во Мазар е Шариф во рамките на Командата за обука, советување и асистенција – Север. Министерот Јолевски посакувајќи им успешна и…

Со воена свеченост одбележан „Денот на единицата 26-ти Февруари“

Во касарната „Боро Менков“ во Куманово, со воена свеченост припадниците од 1 механизиран пешадиски баталјон (1.мпб) го одбележаа „26-ти Февруари, Денот на единицата“. Со одлука на претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили д-р Ѓорге Иванов, 26-ти февруари е одреден за Ден на првиот механизиран пешадиски баталјон, како датум со кој се…

Благодарност до Армијата на Република Македонија за дадената поддршка во изработка на научен труд

Армијата на Република Македонија отсекогаш имала добра меѓусебна соработка со научно образовните институции во Република Македонија која не ретко резултира со значајни и меѓународно признаени научни трудови. Како резултат на една таква соработка со научните работници од Институтот за хемија на Природно математичкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ објавен е меѓународно признаен научен…