Пуштен во употреба вториот мост во с. Порој

Денес, 29-ти септември 2015 година, во Порот, Тетово беше свечено пуштен во употреба мостот кој го изградија припадниците на иженерискиот баталјон на АРМ. На свечениот чин во Порој присуствуваа: градоначалничката на Тетово Теута Арифи, заменикот на началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Мухамет Рацај, командантот на Здружената оперативна команда бригаден генерал Васко Ѓурчиновски, командантот на…

Посета на бригадата за логистичка поддршка од одбранбените аташеи акредитирани во Република Македонија

Денес, 29 септември, бригадата за логистичка поддршка (брЛП) беше домаќин на асоцијацијата на одбранбени аташеи акредитирани во Република Македонија. На одржаниот брифинг од страна на клучниот персонал во брЛП пред одбранбените аташеи се презентира структурата, мисијата, основните задачи, како и персоналната и материјалната пополнетост на брЛП и воено медицинскиот центар (ВМЦ). Во рамките на активноста…

Средба на НГШ на АРМ со амбасадорот и одбранбеното аташе на САД во Република Македонија

Денес, 25-ти септември 2015 година, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари средба со амбасадорот на САД во Република Македонија Н.Е Џес Л. Бејли и Одбранбеното аташе полковник Томас Батлер. На средбата, генералот Величковски и амбасадорот Бејли ја истакнаа одличната билатерална соработка помеѓу АРМ и Вооружените сили (ВС) на САД, при што и…

На вежбата „Електрон“ потврдена целосната функционалност на комуникациско информатичкиот систем на врски во единиците на ЗОК

Во период од 22.09 до 24.09.2015 година во организација на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) се реализира тактичка стручна вежба „Електрон 2015“ на која учествуваа припадници на секциите од командите и единиците за врски и комуникациско информациски системи (КИС) од ЗОК и потчинетите команди и единици. Вежбата се реализира на повеќе издвоени локации во зоната на…

Примопредавање на должност командант на ЦИО

Денес, 23 Септември 2015 година (среда), во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ во Велес се одржа свеченост по повод примопредавањето на должност командант на Центарот за индивидуална обука (ЦИО) во Командата за обука и доктрини (КОД). Должноста командант на ЦИО од потполковник Агрон Незири ја прими потполковник Газменд Абдиу. Потполковникот Газменд Абдиу досега ја извршуваше должноста…

Учество на припадници на АРМ на меѓународната вежба „Брз Одговор – 15“

Во периодот од 09.09 – 22.09.2015 година припадници на АРМ во улога на штабен персонал учествуваа на вежбата „Брз Одговор 15“ (Immediate Response – 15) која се реализираше истовремено во Република Словенија, СР Германија и Република Хрватска. Активностите на вежбата се реализираа на вежбовниот полигон „Еуген Квареник“ во Слуњ, во симулациониот центар во Загреб, вежбовниот…

Посета на Командата за обука и доктрини од страна делегација на Вооружените сили на Обединетото Кралство

На ден 21 и 22.09.2015 година во Командата за обука и доктрини во Велес и Центарот за поддршка на обуката во Криволак е реализирана официјална посета од страна на делегација на Вооружените сили на Обединетото Кралство, во состав: потполковник Ричард Пери, одбранбено аташе на ОК и потполковник Грахам Шенон, Командант на првиот кралски Ирски полк.…

Посета на Националната Гарда (НГ) на Вермонт – САД на Здружената Оперативна Команда

Денес 22 септември 2015 година висока делегација на Националната Гарда (НГ) на Вермонт – САД, предводена од командантот на НГ на Вермонт, генерал-мајор Стивен Креј во рамките на официјалната посета на АРМ, престојуваше во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) на АРМ. Делегацијата најпрвин реализира средба со заменикот на командантот на ЗОК, бригаден генерал Павле Арсоски, а…

Командантот на НГ на Вермонт генерал-мајор Стивен Креј во официјална посета на АРМ

Од денес, во тридневна официјална посета на АРМ престојува висока воена делегација на националната гарда (НГ) на сојузната држава на САД Вермонт, предводена од командантот на НГ на Вермонт, генерал-мајор Стивен Креј на кого домаќин му е началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски. При денешната посета на Генералштабот на АРМ и Министерството за…