Брифирање за состојбата во единиците на Командата за обука и доктрини

Во Командата за обука и доктрини (КОД) се реализира месечен брифинг на командантите и началниците на првопотчинетите единици на КОД за реализираните редовни активности и предизвици во наредниот период. За време на реферирањето пред Командантот на КОД, бригаден генерал Методи Хаџи Јанев од страна на началниците на првопотчинетите единици на КОД, беа изнесени согледувањата поврзани…

Официјална посета на Началникот на Генералштабот на командата на КФОР во Косово

Началникот на Генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, се наоѓа во еднодневна официјална посета на командата на КФОР во Приштина. За време на посетата генералот Ѓурчиновски оствари средба и разговори со командантот на КФОР, генерал-мајор Микеле Риси. На средбата во Приштина, која е дел од планираните годишни состаноци се разговараше за актуелната безбедносна состојба во…

Разговори за билатералната воена соработка со вооружените сили на Република Турција

Заменик на началникот на генералштабот, генерал-мајор Азим Нуредин денес оствари средба со бригаден генерал Умит Јилдиз, кој ја предводи воената делегација на вооружените сили (ВС) на Република Турција со цел усогласување на билатералната воена соработка и планирање на понатамошните активности. Притоа за време на средбата генералите Нуредин и Јилдиз разговараа за континуираната одлична соработка и…

Обука на инструктори

Мобилниот тим за обука (МТО) на 1. баталјон на полкот од Јоркшир на Обединетото Кралство, во улога на изведувачи на обука, успешно ги пренесоа своите знаења и вештини на идните инструктори од Ренџерски баталјон, КОД и 2.пб/1.пбр. Целта на активностите е да се обучат инструктори од Армијата во тактиките, техниките и процедурите согласно НАТО стандардите,…

Примопредавање на должност командант на Центарот за индивидуална обука

Во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ во Велес се одржа свеченост по повод примопредавање на должност командант на Центарот за индивидуална обука (ЦИО) во Командата за обука и доктрини (КОД). Должноста командант на ЦИО од потполковник Мухамед Ибраими ја прими потполковник Виктор Еркиќ. Потполковникот Еркиќ Виктор досега ја извршувал должноста како Началник на штаб и заменик…

Крводарителски акции во Гарнизоните Куманово и Тетово

Во рамките на одбележувањето на 26 февруари – Денот на 1.пешадиски баталјон во касарната „Боро Менков“ во Куманово и 27 февруари, патронатот на касарната ,,Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово, се реализираа крводарителни акции. Крводарителните акции се во организација на Институтот за трансфузиона медицина – Скопје, во соработка со Црвениот Крст. Во акцијата учество зедоа вкупно 131…

Учество на делегација од Армијата на разговори за процесот на одбранбено планирање на НАТО

Делегација од Армијата и Министерството за одбрана на Република Северна Македонија, предводена од Заменикот началник на Генералштабот на Армијата, генерал-мајор Азим Нуредин престојува во работна посета во Командата за операции на НАТО (SHAPE). Оваа посета, која се реализира во период од 17 до 20 февруари, е во контекст на подготовка на клучниот персонал од Армијата…

Началникот на Генералштабот на Вооружените сили на Република Италија во официјална посета на Армијата на Република Северна Македонија

Началникот на Генералштабот на Вооружените сили на Република Италија, генерал Енцо Вeчиарели, на покана од началникот на Генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, престојува во официјална посета на Армијата на Република Северна Македонија. Генералот Вечиарели, по пречекот со високи воени почести оствари средби со својот домаќин, генералот Ѓурчиновски и министерката за одбрана, Радмила Шекеринска, по…

Обука во зимски услови на припадниците од Командата за операции

Согласно годишните планови за обука на потчинетите единици на 1. пешадиска бригада (1.пбр), припадниците од извидувачките водови од пешадиските баталјони, извидувачките одделенија од инженерискиот и артилерискиот баталјон, како и извидувачкиот вод од командната чета, на терените за обука во зимски услови на планините во источниот и западниот дел од државата, реализираа обука во зимски услови.…