Примопредавање на должност командант на артилериски баталјон

На ден 19.10.2015 година во касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп се реализира воена свеченост по повод примопредавањето на должноста, командант на артилериски баталјон помеѓу, полковник Жарко Ристески кој досега ја извршуваше оваа должност и новопоставениот командант потполковник Ивица Цветковски. На свеченоста присуствуваа: командантот на Здружена оперативна команда бригаден генерал Васко Ѓурчиновски, командантот на прва механизирана…

Со воена свеченост одбележан Денот на Здружената Оперативна Команда

Денес 16 октомври во касарната „Боро Менков“ во Куманово Здружената Оперативна Команда (ЗОК) со воена свеченост го одбележа по втор пат денот на единицата. Со одлука на претседателот на Република Македонија и врховен командант на вооружените сили Ѓорѓе Иванов, 17.октомври е определен за ден на Здружената Оперативна Команда како спомен на одбележување согласно традициите на…

Инспекциски тим на специфицирана област согласно „Виенски документ 2011“ во КОД

Денес, на 15 Октомври 2015 година во Командата за обука и доктрини (КОД) реализирана е инспекција на специфицираната област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“ од страна на инспекторски тим на ВС на Република Португалија со гостин инспектор на ВС од Кралството Белгија и ВС на САД. За време на престојот во КОД, инспекторскиот тим…

Официјална посета на АРМ од Началникот на ГШ на ВС на Р. Хрватска генерал Драго Ловриќ

Денес (15 октомври 2015 година) со високи воени почести во ГШ на АРМ беше пречекана висока делегација на Вооружените сили (ВС) на Република Хрватска, предводена од Началникот на ГШ генерал Драго Ловриќ кој се наоѓа во официјална посета на АРМ. Во обраќањето пред медиумите Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски, соработката со ВС…

Одбележување на денот на баталјонот за воздушно набљудување и јавување

Денес 15.10.2015 година во касарната „НХ Страшо Пинџур“ во Петровец се одржа воена свеченост по повод одбележувањето на денот на баталјонот за воздушно набљудување и јавување (бВНЈ) од составот на воздухопловната бригада (вбр). На свеченоста присуствуваа: командантот на вбр полковник Кире Колевски, Началникот на Штаб на вбр полковник Заим Шкријељ, претставници од командата на вбр,…

Инспекција согласно одредбите на „Виенски документ 2011“ во Генералштабот на АРМ и потчинетите команди и единици

Инспекциски тим на специфицираната област согласно одредбите од „Виенски документ 2011“ во период од 14-15 октомври изврши обиколка на Генералштабот (ГШ) на АРМ и потчинетите команди и единици. Инспекцискиот тим беше составен од припадници на Вооружените Сили на Република Португалија со гостин инспектор од Кралството Белгија и од Соединетите Американски Држави придружуван од одделението за…

Работилница за родова перспектива со главните подофицери во АРМ

Денес и утре во Домот на АРМ во Скопје, во организација на Ј-1 од ГШ на АРМ, се одржува работилница на тема „Родовата перспектива“. На работилницата учествуваа главните подофицери од ГШ на АРМ и потчинетите команди и единици до ниво на баталјон. Целта на работилницата е учесниците да се запознаат со најзначајните аспекти на Резолуцијата…

Државно средно училиште „Никола Карев“ во посета на касараната „Илинден“

На ден 14.10.2015 година во касарната „Илинден“ и полкот за специјални операции се реализираше посета од страна на државното средно училиште „Никола Карев“. Учениците најпрвин го посетија баталјонот за почести каде имаат можност да се дружат со гардистите на АРМ, кој пред нив демонстрираа дел од секојдневните активности. Припадниците на баталјонот на воена полиција пред…

Ден на високи гости на вежбата „Македонски Блесок-11“

Денес, 09-ти октомври, на Армискиот полигон (АП) „Криволак“ во рамки на вежбата „Македонски Блесок-11” се реализира предвидената програма за Денот за високи гости. На активноста присуствуваа заменикот на НГШ на АРМ генерал-мајор Мухамет Рацај, директорот на ГШ на АРМ генерал-мајор Димче Петровски, командантот на Здружената оперативна команда на АРМ бригаден генерал Васко Ѓурчиновски, претставници од…