Примопредавање на должност командант на 4.механизиран пешадиски баталјон

Денес, 21 септември (понеделник) 2015 година во касарната „Чеде Филиповски – Даме“ во Кичево, се одржа свеченост по повод примопредавање на должноста командант на 4. механизиран пешадиски баталјон (4.мпб) од составот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). Должноста командант на 4.мпб од потполковник Благоја Мијакоски ја прими потполковник Боро Латкоски, кој досега ја извршуваше должноста началник…

Реализација на гаѓања на АП Криволак

Во период од 14.09.2015 до 17.09.2015 година дел од припадниците на полкот за специјални операции реализираа стационарно логорување на АП Криволак. За време на логорувањето единиците дадоа тежиште на гаѓањата со Оклопниот Транспортер (ОТ) БТР 80. Целта на овие гаѓања беше извежбување на посадите на транспортерите во решавање на огнени задачи. Покрај гаѓањата со ОТ…

Одржана деветнаесеттата Конференција на началниците на ГШ на армиите од земјите-членки на САД-Јадранската повелба

Денес, 17-ти септември 2015 година (четврток), во хотелот Гранит во Охрид, се одржа деветнаесеттата Конференција на началниците на генералштабови (НГШ) на армиите од земјите членки на САД-Јадранската повелба (А-5). Конференцијата ја отвори Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на Вооружените сили, Н.Е. д-р Ѓорге Иванов, а покрај началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија…

Посета на делегација на Војската на Република Србија на ГШ на АРМ и Командата за обука и доктрини

Во рамките на билатерална соработка на АРМ со Војската на Република Србија, вчера и денес (17.09.2015 година), во посета на Ј-7 на ГШ на АРМ и Командата за обука и доктрини (КОД), престојува делегација на Војската на Република Србија, предводена од бригаден генерал Маринко Павловиќ. Целта на посетата е размена на искуствата и согледување на…

Одбележување на 17-ти Септември, Денот на 2. механизиран пешадиски баталјон

Денес 17.09.2015 година во касарната „Јане Сандански“ Штип, со воена свеченост припадниците од 2. механизиран пешадиски баталјон (2.мпб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада, Здружена оперативна команда (ЗОК) го одбележаа 17 септември, Денот на единицата. На свеченоста присуствуваа командантот на ЗОК, бригаден генерал Васко Ѓурчиновски, командантот на 1.мпбр, полковник Зоран Милески, градоначалници од зоната…

Тромесечен брифинг за обука за трето тромесечје и реферирање за состојбата на поддршката на КОД во изградбата на борбената готовност на АРМ

Денес 15.09.2015 година во Центарот за обука на питомци во касарната „Гоце Делчев“ во Скопје, согласно годишниот План за работа на Команда за обука и доктрини (КОД), беше реализиран тромесечен брифинг за обука (ТБО) и тромесечно реферирање за состојбата на поддршката на КОД во изградбата на борбената готовност на АРМ. Пред Командантот на КОД полковник…

Примопредавање на должност командант на 1.механизиран пешадиски баталјон

Денес 15 септември 2015 година (вторник), во касарната „Боро Менков“ во Куманово, се реализира свеченост по повод примопредавањето на должноста командант на 1. механизиран пешадиски баталјон (1.мпб) од составот на Првата механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) во Здружена оперативна команда (ЗОК). Должноста командант на 1.мпб од потполковник Али Хајро ја прими потполковник Лулзим Нуредини кој досега…

Примопредавање на должност командант на баталјон за специјални намени

Денес 15.09.2015 година во касарната „Илинден“ се одржа свеченост по повод примопредавањето на должност командант на баталјон за специјални намени. На свеченоста присуствуваше началникот на ГШ на АРМ генерал потполковник Методија Величковски, командантот на Здружената оперативна команда бригаден генерал Васко Ѓурчиновски и командантите на единиците лоцирани во касарната „Илинден“. На свеченоста пригодно обраќање имаше заменикот…

Примопредавање на должност командант на инженерискиот баталјон

Денес 14 септември 2015 година (понеделник), со почеток во 11:00 часот, во касарната „Илинден“ во Скопје, се одржа свеченост по повод примопредавањето на должноста командант на инженерискиот баталјон (инжб) од составот на Првата механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). Должноста командант на инженерискот баталјон од потполковник Дејан Чиплаковски ја прими мајорот Васил Митевски кој досега ја извршуваше…