Средба на Началникот на ГШ на АРМ со заменикот на амбасадорот на Република Унгарија

Денес, 21-ви октомври 2015 година, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари протоколарна средба со заменикот на амбасадорот на Република Унгарија во Република Македонија, Н.Е. Гјула Шомогји. Генералот Величковски искажа благодарност до Република Унгарија за поддршката на евроатланската интеграција на Република Македонија, како и за заложбата за прием на нашата држава во НАТО.…

Средба на Началникот на ГШ на АРМ со шефот на канцеларијата за врски на Република Грција во Република Македонија

Денес, 21-ти октомври 2015 година, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари протоколарна средба со шефот на Канцеларијата за врски на Република Грција во Република Македонија, Н.Е. Теохарис Лалакос. Началникот на ГШ на АРМ меѓуармиската соработка со Република Грција ја оцени како исклучително важна, при што истакна дека во наредниот период таа треба…

Припадниците на баталјонот за врски го одбележаа денот на единицата

Денес 21.10.2015 година во касарната „Илинден“ во Скопје се реализира воена свеченост на која припадниците на баталјонот за врски го одбележаа денот на единицата. Со одлука на претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили д-р Ѓорѓе Иванов, 21 октомври е одреден за Ден на баталјонот за врски, како датум со кој се…

Успешно реализирано гаѓање со минофрлачи 82мм

На ден 20.10.2015 година дел од припадниците на Ренџерскиот баталјон од составот на полкот за специјални операции на Армискиот полигон „Криволак“ реализираа гаѓања со минофрлач 82мм. Цел на ова гаѓање беше кондицирање на посадите во правилно ракување и прецизно дејствување по зададени цели. Гаѓањата се реализираа во дневни и ноќни услови. Резултатите кои беа постигнати…

Средба на НГШ на АРМ со амбасадорката и Одбранбеното аташе на СР Германија

Денес, 20-ти октомври 2015 година, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари протоколарна средба со амбасадорката на СР Германија во Република Македонија, Н.Е. Кристине Алтхаузер. Генералот Величковски искажа благодарност до СР Германија за поддршката на евроатланската интеграција на Република Македонија, како и за заложбата за прием на нашата држава во НАТО. НГШ на…

Учество на припадници на АРМ на НАТО вежбата „Trident Juncture 15“

Во периодот од 26.09. – 18.10.2015 година припадници на АРМ учествуваа на најголемата НАТО вежба во последните две декади „Trident Juncture 15“ (TJ – 15) која се реализираше истовремено во Сарагоса – Шпанија, Бежа-Португалија и Бјоџо Ренатико-Италија. Припадниците на АРМ беа распоредени на различни штабни позиции во рамките на вежбата и тоа: Електронско војување, Борба…

Примопредавање на должност командант на артилериски баталјон

На ден 19.10.2015 година во касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп се реализира воена свеченост по повод примопредавањето на должноста, командант на артилериски баталјон помеѓу, полковник Жарко Ристески кој досега ја извршуваше оваа должност и новопоставениот командант потполковник Ивица Цветковски. На свеченоста присуствуваа: командантот на Здружена оперативна команда бригаден генерал Васко Ѓурчиновски, командантот на прва механизирана…

Со воена свеченост одбележан Денот на Здружената Оперативна Команда

Денес 16 октомври во касарната „Боро Менков“ во Куманово Здружената Оперативна Команда (ЗОК) со воена свеченост го одбележа по втор пат денот на единицата. Со одлука на претседателот на Република Македонија и врховен командант на вооружените сили Ѓорѓе Иванов, 17.октомври е определен за ден на Здружената Оперативна Команда како спомен на одбележување согласно традициите на…

Инспекциски тим на специфицирана област согласно „Виенски документ 2011“ во КОД

Денес, на 15 Октомври 2015 година во Командата за обука и доктрини (КОД) реализирана е инспекција на специфицираната област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“ од страна на инспекторски тим на ВС на Република Португалија со гостин инспектор на ВС од Кралството Белгија и ВС на САД. За време на престојот во КОД, инспекторскиот тим…