Проштална средба на Началникот на ГШ на АРМ со одбранбеното аташе на Република Србија во Република Македонија

Денес, 7-ми јули 2015 година, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески оствари проштална средба со потполковник Жељко Симиќ, Одбранбено аташе на Република Србија во Република Македонија. На средбата генералот Котески му се заблагодари на потполковникот Симиќ за неговата работа и стручен ангажман, при што го истакна неговиот придонес во продолжувањето на одличната билатерална…

Завршеток на стационарното логорување на питомците во АП „Криволак“

На армискиот полигон „Криволак“ заврши уште едно стационарно логорување на питомците од I и II наставна група од Центарот за обука на питомци. За време на логорувањето беше реализирана општа воена обука како и повеќе видови на гаѓања со лично вооружување согласно со Годишниот план календар за обука. Целите на обуката беа постигнати во целост:…

Свечена заклетва на војниците на 26-та генерација војници на доброволно служење на воениот рок

Денес 03.07.2015 година во касарната „Алексо Демниевски – Бауман” во Велес, се одржи воена свеченост по повод давањето заклетва на војниците на доброволно служење на воениот рок од генерацијата „Јуни“ 2015 година. Заклетва дадоа 123 војници меѓу кои 6 (шест) припаднички од понежниот пол. Ова е дваесет и шеста генерација војници кои доброволно го служат…

НГШ на ВС на Кралството Норвешка ги посети Регионалниот центар за односи со јавноста, Центарот за медицинска обука и полкот за Специјални Операции

На вториот ден од официјалната посета на АРМ, началникот на ГШ на Вооружените сили (ВС) на Кралството Норвешка, адмирал Хакон Брун-Хансен, придружуван од началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Горанчо Котески, денес ги посети Регионалниот центар за односи со јавноста, Центарот за медицинска обука и полкот за специјални операции (пСО) на АРМ. Адмиралот Брун-Хансен беше…

Началникот на ГШ на ВС на Кралството Норвешка во посета на АРМ

Денес (29 јуни 2015 година) со високи воени почести во ГШ на АРМ беше пречекана висока делегација на Вооружените сили (ВС) на Кралството Норвешка, предводена од НГШ на ВС на Кралството Норвешка, адмирал Хакон Брун-Хансен, кој се наоѓа во дводневна официјална посета на АРМ. Во обраќањето пред медиумите Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо…

Посета на НГШ нa AРМ на КФОР

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, денес (26-ти јуни), престојуваше во еднодневна официјална посета на КФОР. За време на посетата, НГШ на АРМ се сретна со командантот на Командата на здружените сили на НАТО во Неапол, адмирал Марк Фергусон и со командантот на КФОР, генерал-мајор Франческо Фиљуоло. На средбата која се одржа во…

Присуство на Главниот подофицер на АРМ на логистичка вежба со НГ на Вермонт

Главниот подофицер на АРМ главен наредник Драган Стојановски перод од 21 до 25 Јуни 2015 година се наоѓа во посета на Националната гарда (НГ) на сојузната држава на САД, Вермонт. Целта на посетата е одржување на логистичка вежба на НГ на Вермонт, на која учествуваат припадници на АРМ. За време на престојот во Вермонт, главниот…

Работилница за изработка на финални документи за вежбата „Македонски Блесок-11“

Во Центарот за Обука (ЦО) Пепелиште во период од 22 до 26 јуни 2015 година се реализира Работилница за изработка на финални документи за претстојната вежба: „Македонски Блесок – 11“ (МБ-11) на која ќе се реализира НАТО оценување Ниво 2 на една чета од баталјонот за Воена полиција и Самооценување Ниво 1 на Ренџерска чета.…

Заедничка обука на припадниците од АРМ со Територијалните противпожарни единици во Куманово и Кичево

На ден 26.06.2015 година во касарните „Боро Менков“ во Куманово и „Чеде Филиповски-Даме“ во Кичево се реализира заедничка обука на припадниците на АРМ од овие гарнизони со припадници од територијалните противпожарни единици (ТППЕ) од Куманово и Кичево на тема: „Против пожарна заштита, пристап и гаснење на пожар, употреба на против пожарни апарати и средства за…