Во Генералштабот на АРМ остварени разговори со Синдикатот на Одбраната и безбедноста

Во Генералштабот на АРМ се одржа состанок помеѓу НГШ на АРМ генерал потполковник Методија Величковски и извршниот одбор на Синдикатот на одбраната и безбедноста(СОБ), на кој беа разгледани прашања поврзани со повеќе статусни прашања на припадниците на Армијата на Република Македонија. На средбата со претставниците на СОБ која е прва од назначувањето на генерал Величковски…

Доделени дипломи и сертификати на припадници од МО и АРМ за успешно завршени едукативни школи и курсеви

Во просториите на Министерството за одбрана на Република Македонија и Генералштабот на АРМ се доделија дипломи и сертификати на припадниците на МО и АРМ кои ги посетуваа Школата за национална одбрана, Командно штабната академија и курсевите по грчки јазик во изминатите години. На доделувањето на дипломите присуствуваа началникот на Генералштаб на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски…

Полкот за специјални операции (пСО) го одбележа Денот на единицата

По повод денот на Полкот за специјални операции (пСО) во касарната „Илинден“ во Скопје се одржа воена свеченост со која се одбележаа 22 години од формирањето на најелитната единица на АРМ. На свеченоста присуствуваа: министерот за одбрана Зоран Јолевски, началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски, и останатите генерали од АРМ, претставници од Кабинетот…

Активности во полкот за Специјални Операции по повод денот на единицата

Во рамки на одбележувањето на Денот на полкот за Специјални Операции – 1-ви Март, во периодот од 16.02. до 29.02 се реализираа неколку активности со кои единицата го одбележа својот ден. Одбележувањето на денот започна со спортските игри во кои низ спортски и натпреварувачкиот дух силите ги одмерија единиците кои се сместени во касарната „Илинден“.…

Средба на МО и НГШ со штабни офицери за мисијата „Одлучна поддршка“ во командата Север

Министерот за одбрана Зоран Јолевски и началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски остварија средба со шесте штабни офицери на АРМ кои заминуваат во мисијата „Одлучна поддршка“ во Авганистан, а ќе бидат распоредени во Мазар е Шариф во рамките на Командата за обука, советување и асистенција – Север. Министерот Јолевски посакувајќи им успешна и…

Со воена свеченост одбележан „Денот на единицата 26-ти Февруари“

Во касарната „Боро Менков“ во Куманово, со воена свеченост припадниците од 1 механизиран пешадиски баталјон (1.мпб) го одбележаа „26-ти Февруари, Денот на единицата“. Со одлука на претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили д-р Ѓорге Иванов, 26-ти февруари е одреден за Ден на првиот механизиран пешадиски баталјон, како датум со кој се…

Благодарност до Армијата на Република Македонија за дадената поддршка во изработка на научен труд

Армијата на Република Македонија отсекогаш имала добра меѓусебна соработка со научно образовните институции во Република Македонија која не ретко резултира со значајни и меѓународно признаени научни трудови. Како резултат на една таква соработка со научните работници од Институтот за хемија на Природно математичкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ објавен е меѓународно признаен научен…

Одбележување на патрониот празник на касарната „Kузман Јосифовски-Питу“ во Тетово

Во касарната „Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово, со полагање на свежо цвеќе пред бистата на Народниот Херој, се одбележа патронатот на касарната. На одбележувањето, присуствуваа командантот на здружената оперативна команда генерал-мајор Васко Ѓурчиновски, командантот на 1.механизирана пешадиска бригада бригадниот генерал Зоран Милески, команданти и командири од единиците на АРМ, претставници од државните институции, локалната самоуправа, сојузи,…

Посета на дел од единиците на АРМ од страна на претставници на Амбасадата на САД во Република Македонија

Делегација, предводена од одбранбеното аташе на Соединетите Американски Држави (САД) во Република Македонија, полковник Томас Батлер, реализира работна посета на инженерискиот баталјон (инжб) и баталјонот на Воената полиција (бВП). Целта на посетата беше ретроспектива на досегашната соработка која ја имаат вооружените сили на САД со единиците на АРМ (школувања, обуки и опрема) и разгледување на…