Акција на доброволно дарување на крв во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ Велес

Во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ во Велес се спроведе акција за доброволно дарување на крв. Својата хуманост во акцијата освен припадниците на единиците кои се лоцирани во касарната, ја покажаа и војниците на доброволно служење на воен рок. Акцијата на која беа дарувани 80 крвни единици се реализира во организација на екипа од институтот за…

Одбележување на Денот на инженериски баталјон

Инженерискиот баталјон (инжб), во касарната „Илинден“, Скопје со воена свеченост го прослави 13-ти ноември – Денот на единицата. На свеченоста присуствуваа: заменик на началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Мухамет Рацај, директорот на ГШ на АРМ генерал-мајор Димче Петровски, началникот на штаб во ЗОК бригаден генерал Азим Нуредин, командантите на потчинетите команди и единици на…

Oбука „Обезбедување на Висок Воен Раководител (ВВР) со припадници од баталјонот на Воената Полиција

Припадници од составот на баталјонот на Воената Полиција (бВП) во период од 10 до 13 ноември, во касарната „Илинден“ реализираа обука на тема „Обезбедување на Висок Воен Раководител“ (ВВР). Обуката е дел од билатералната соработка помеѓу вооружените сили на САД и Армијата на Република Македонија и се спроведуваше од страна на инструкторски тим од Националната…

Примопредавање на должност командант на тенковскиот баталјон

Во касарната „Чојлија“ во Петровец, се реализира свеченост по повод примопредавањето на должноста командант на тенковскиот баталјон (тб) од составот на Првата механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), Здружена оперативна команда. Должноста командант на тб од потполковник Тони Седмаков ја прими потполковник Тони Златевски кој досега извршуваше должност во секција Ј-7 во ЗОК. На свеченоста присуствуваа заменикот…

Посета на воздухопловната бригада од Општинска Детска Градинка „Срничка“

Децата од Општинска Детска Градинка „Срничка“, клон „Изворче“, Општина Аеродром беа во посета на воздухопловната бригада (вбр) во касарната „Страшо Пинџур“, Петровец . Младите посетители имаа можност да се запознаат со дел од персоналот од воздухопловната бригада и нивната секојдневна работата. На задоволство на посетителите, беа изложени неколку воздухоплови ,во кои тие имаа можност да…

Свечено одбележан Денот на баталјонот за почести

Баталјонот за почести (бП), денес во касарната „Илинден“, Скопје со воена свеченост го прослави 11-ти ноември – Ден на единицата. На свеченоста присуствуваа:заменик на началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Мухамет Рацај, заменик командант на Здружената оперативна команда бригаден генерал Павле Арсоски, командантите на потчинетите команди и единици на ГШ на АРМ, поранешни команданти, претставници…

Одбележан денот на Центарот за електронско извидување

Денес во касарната „Гоце Делчев“ Скопје со воена свеченост беше одбележан 9-ти ноември, Денот на Центарот за електронско извидување (ЦЕИ) од составот на Генералштабот на АРМ. Со одлука на Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили, за ден на ЦЕИ е одреден 9-ти Ноември, датум кога е формиран родот Електронско извидување и…

Присуство на делегација од АРМ на Ден на високи гости на НАТО вежбата „Trident Juncture 15“

По завршувањето на вежбата „Trident Juncture 15“ (TJ-15). на ден 04.11.2015 година на полигонот Сан Грегорио, Сарагоса – Шпанија беше реализиран Ден за високи гости на кој присуствуваа делегации од воениот врв на сите НАТО членки и партнерските земји. Од страна на АРМ на активноста присуствуваше делегација предводена од Заменик на командантот на ЗОК, бригаден…

Дваесет и седмата генерација војници на доброволно служење на воениот рок дадоа свечена заклетва

Денес, 06.11.2015 година во касарната „Алексо Демниевски-Бауман”, Велес се реализира воена свеченост на која дваесет и седмата генерација војници кои доброволно го отслужуваат воениот рок дадоа свечена заклетва. Оваа генерација брои 139 војници, од кои 14 се припаднички од понежниот пол. По повод свеченоста, на заклетвата присуствуваа: Државниот секретар на МО, г-ѓа Елизабета Чуповска Ристова;…