Одбележување на помен во баталјонот за врски

На ден 31.05.2016 година (вторник), во 11.00 часот во касарната „Илинден„ во Скопје се одбележа 15 годишен помен на трагично загинатиот капетан Зоран Бубевски. Положувањето на свежо цвеќе се изврши пред спомен собата во касарната, а посветена во чест на трагично загинатиот капетан Зоран Бубевски во конфликтот во 2001 година. Во говорот пред присутните командантот…

Посета на тенковскиот баталјон од страна на претставници на Амбасадата на САД во Република Македонија

Делегација, предводена од одбранбеното аташе на Соединетите Американски Држави (САД) во Република Македонија, полковник Томас Батлер, реализира работна посета на тенковскиот баталјон. Целта на посетата беше ретроспектива на досегашната соработка која ја имаат вооружените сили на САД со единиците на АРМ (школувања, обуки и опрема) и разгледување на можностите за идна соработка. Од страна на…

Учество на припадници на баталјонот на Воена полиција на вежбата „Platinum Wolf 16“ во Република Србија

Во периодот од 09-20.05.2016 година во Врање, Република Србија беше реализирана вежбата „Platinum Wolf 16“ во организација на Маринскиот корпус на САД. На вежбата учествуваа околу 100 претставници од 5 земји од регионот и 100 претставници од Маринскиот Корпус на САД. Целта на вежбата беше извежбување на воено полициски единици во извршување на нивната мисија…

Бригадата за логистичка поддршка го одбележа Денот на единицата

Командата на бригадата за логистичка поддршка (брЛП) со воена свеченост го одбележа Денот на единицата. Согласно правилото за воен протокол покрај историскиот осврт за денот на единицата пригодни обраќања кон присутните имаа командантот на Здружено Оперативната Команда (ЗОК) и заменик на командантот на брЛП. На свеченоста присуствуваа: Заменикот на началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор…

Одбележување на 21-ви Мај Денот на 4.мпб

Денес во касарната „Чеде Филиповски – Даме“ во Кичево со воена свеченост 4. механизиран пешадиски баталјон (4.мпб), како единица која ги продолжува традициите на формирањето на Кичевско – Мавровскиот партизански одред го одбележа 21-ви Мај, Денот на Единицата. Во рамките на прославата со пригодни говори и честитање на празникот се обратија командантот на 1.механизирана пешадиска…

Ден на високи гости на симулациската вежба „Здружени воени игри“ во Република Турција

Делегација на Армијата на Република Македонија предводена од бригаден генерал Павле Арсоски. Присуствуваше на Денот за Високи гости на меѓународната вежба „Здружени воени игри“ YILDIZ-2016 во Истанбул Република Турција. Вежбата која се изведуваше на 17 и 18.05.2016 година во Здружениот центар за борбени игри при Турскиот воен колеџ – Ататурк е компјутерска симулација на која…

Учество на Началникот на Генералштабот на АРМ на Конференцијата на Воениот комитет на НАТО во Брисел

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски денес (18-ти мај) учествуваше на Конференцијата на Воениот комитет (ВК) на НАТО во сесија на началници на генералштабови, која се одржува во командата на НАТО во Брисел. На средбата на армиските лидери на земјите членки на НАТО и ПзМ, на две одвоени сесии се разгледаа прашања за…

Презентиран дел од обуката на пСО пред Асоцијацијата на одбранбени аташеи во Република Македонија“

Денес 18.05.2016 година на терените на Армискиот Полигон „Криволак“ во посета на обуката на припадниците на баталјонот за Специјална Намена од составот на полкот за Специјални Операции беше Асоцијацијата на одбранбени аташеи во Република Македонија. Пред одбранбените аташеи на Турција, Белгија, Полска, Соединетите Американски Држави, Романија, Норвешка, Грција, Италија, Хрватска, Австрија, Канада, Русија, Јапонија, Кина,…

Забележителни резултати на припадници на АРМ на меѓународниот турнир во стрелаштво „Гран При Скопје – 2016“

Припадници од Армијата на Република Македонија традиционално и оваа година учествуваа и постигнаа забележителни резултати на десеттиот меѓународен турнир во стрелаштво „Гран При Скопје – 2016“ кој се одржа денес на стрелиштето „Камник“ во Скопје. Турнирот кој е помеѓу поголемите и атрактивни годишни натпревари во стрелаштво во Европа е во организација на Македонската Меѓународна Стрелечка…