Присуство на делегација од АРМ на Ден на високи гости на НАТО вежбата „Trident Juncture 15“

По завршувањето на вежбата „Trident Juncture 15“ (TJ-15). на ден 04.11.2015 година на полигонот Сан Грегорио, Сарагоса – Шпанија беше реализиран Ден за високи гости на кој присуствуваа делегации од воениот врв на сите НАТО членки и партнерските земји. Од страна на АРМ на активноста присуствуваше делегација предводена од Заменик на командантот на ЗОК, бригаден…

Дваесет и седмата генерација војници на доброволно служење на воениот рок дадоа свечена заклетва

Денес, 06.11.2015 година во касарната „Алексо Демниевски-Бауман”, Велес се реализира воена свеченост на која дваесет и седмата генерација војници кои доброволно го отслужуваат воениот рок дадоа свечена заклетва. Оваа генерација брои 139 војници, од кои 14 се припаднички од понежниот пол. По повод свеченоста, на заклетвата присуствуваа: Државниот секретар на МО, г-ѓа Елизабета Чуповска Ристова;…

Посета на вбр од страна на претставници од Амбасадата на САД во Република Македонија

На ден 06.11.2015 година во посета на воздухопловната бригада (вбр) во касарната НХ „Страшо Пинџур“ присуствуваа претставници од Амбасадата на САД во Република Македонија. Во состав на делегацијата од Амбасадата на САД покрај одбранбеното аташе на САД во Република Македонија, полковник Томас Батлер, беше и воздухопловното одбранбено аташе, потполковник Џенифер Форд. Посетата е дел од…

Средба на НГШ на АРМ со одбранбеното аташе на Јапонија

Денес, 5-ти ноември 2015 година, началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари средба со полковник Таки Јошимаса, одбранбено аташе на Јапонија во Република Македонија. На средбата се разговараше за можностите и облиците за остварување на понатамошна билатерална соработка помеѓу АРМ и Одбранбените сили на Јапонија, достигнувањата на АРМ во полето на одбраната и…

НГШ на АРМ оствари средба со претседателот на Сојузот на синдикатите на Македонија

Денес, 5-ти ноември 2015 година, началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари средба со д-р Живко Митревски, претседател на Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ). На средбата која е прва од ваков вид од назначувањето на генерал Величковски за НГШ, се разговараше за можностите за соработката на АРМ и ССМ во однос на…

Започна селективниот курс со кандидатите за прием во специјалните единици на АРМ

Во Центарот за обука „Пепелиште“ и терените на Армискиот полигон „Криволак“ започнувајќи од 03.11.2015 година ќе се реализира 24-дневен селективен курс со кандидатите за професионални војници за прием во специјалните единици на Армијата на Република Македонија. Во текот на селективниот курс кај кандидатите ќе биде проверена нивната физичка подготвеност, храброст, мотивираност, стручност, лојалност, чесност и…

Прием на новопоставените потпоручници од страна на командантот на ЗОК

На ден 02.11.2015 година, во Здружената оперативна команда (ЗОК) во касарната „Боро Менков“ во Куманово, од страна на командантот на ЗОК бригаден генерал Васко Ѓурчиновски, беа примени 26 новопоставени потпоручници на служба во Армијата на Република Македонија. Командантот на ЗОК во своето обраќање ги поздрави потпоручниците и им посака добредојде и успешна работа. Генералот Ѓурчиновски…

Баталјонот за почести доби нов командант

Денес, 30 октомври во касарната „Илинден“ во Скопје се одржа воена свеченост по повод примопредавање на должноста командант на баталјонот за почести (бП). На свеченоста присуствуваа началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски, команданти и претставници на останатите команди и единици на АРМ и единиците лоцирани во касарната „Илинден“. Должноста командант на бП, потполковник…

Средба на НГШ на АРМ со амбасадорот на Руската Федерација

Денес, 29-ти октомври 2015 година, во рамки на протоколарните средби со дипломатските претставници акредитирани во Република Македонија, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари средба со амбасадорот на Руската Федерација во Република Македонија, Н.Е. Олег Шчербаг. Притоа се разговараше за можностите и активностите кои би биле вклучени во Планот за билатерална воена соработка…