Командантот на националната гарда на Вермонт во официјална посета на АРМ

Високата воена делегација на националната гарда (НГ) на сојузната држава на САД Вермонт, предводена од командантот на НГ на Вермонт, генерал-мајор Стивен Креј ја отпочна официјалната посета на АРМ. По приемот во Генералштабот (ГШ) на АРМ од страна на неговиот домаќин, началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски, се реализира работен состанок. На состанокот,…

Одбележување на Денот на 2.механизиран пешадиски баталјон (2.мпб)

Денес 16.09.2016 година во касарната „Јане Сандански“ Штип, со воена свеченост припадниците од 2. механизиран пешадиски баталјон (2.мпб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада, го одбележаа Денот на единицата. На свеченоста присуствуваа претставник од здружено оперативната команда (ЗОК) командантот на 1.мпбр, бригаден генерал Зоран Милески, градоначалници од зоната на одговорноста, претставници и директори на…

Посета на воздухопловната бригада од страна на Одбранбеното Аташе на Република Франција во Република Македонија

Согласно планот за билатерална соработка помеѓу Франција и Република Македонија, на ден 15.09.2016 година Аташето за одбрана при Амбасадата на Франција во Република Македонија – потполковник Александер Ноер ја посети воздухопловната бригада. Аташето за одбрана на Франција за време на посетата истакна три проекти од областа на воздухопловството за можна соработка со вооружените сили на…

Предавање на претседателот на Република Македонија и врховен командант на Армијата, Н.Е. д-р Ѓорге Иванов во Воената Академија „генерал Михаило Апостолски“

Со предавање од страна на претседателот на Република Македонија и врховен командант на Армијата, Н.Е. д-р Ѓорге Иванов, во Воената Академија генерал Михаило Апостолски во касарната Гоце Делчев во Скопје, се отвори академската година на питомците и студентите на Воената Академија. Претседателот Иванов во своето предавање на тема „Геополитичка и геостратегиска положба на Република Македонија…

Началникот на ГШ на АРМ во посета на Вооружените сили на Република Чешка

Делегацијата на Армијата на Република Македонија (АРМ) предводена од началникот на Генералштабот генерал потполковник Методија Величковски, се наоѓа во тридневна работна посета на Вооружените сили (ВС) на Република Чешка. Генералот Величковски во текот на посетата оствари работни состаноци со началникот на ГШ на ВС на Република Чешка генерал Јозеф Бечвар и со заменик на министерот…

Одбележување на денот на бПВО

Денес (13.09.2016 година) во касарната „НХ Страшо Пинџур“ во Петровец се одржа свеченост по повод одбележувањето на денот на баталјонот за против-воздушна одбрана (бПВО) од составот на воздухопловната бригада (вбр). На свеченоста присуствуваа претставници од Здружено Оперативната Команда, Заменик Командантот на воздухопловната бригада, Началникот на Штаб на вбр, претставници од вбр, бивши Команданти и припадници…

Доброволно дарување на крв на припадниците на АРМ

Согласно на меморандумот за соработка на Министерството за Одбрана со Црвен Крст на Република Македонија и Институтот за трансфузиона медицина, во касарната „Јане Сандански“ во Штип се реализира акција за доброволно дарување на крв. Со пораката „Вашата крв ќе спаси еден живот“, припадниците од 2 механизиран пешадиски баталјон (2.мпб) во состав на прва механизирана пешадиска…

АРМ ги отстрани карпите кои претставуваа опасност во реонот на село Шипковица

Согласно побарувањата на општината Тетово, а врз основа на одлуката на Министерството за одбрана, денес припадниците на Инженерискиот баталјон од составот на Армијата на Република Македонија со контролирана експлозија извршија минирање на четири карпи во реонот на селото Шипковица. За извршување на денешната активност претходеа детални процени и подготовки. Со поставување на сериски поврзан експлозив…