Укази за поставување на генерали на нови должности и за назначувања на воени претставници на Република Македонија во странство

Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили, д-р Ѓорге Иванов, согласно Законот за одбрана и Законот за служба во АРМ, со указ изврши нови поставувања на старешини на формациски места предвидени за генералски чин, како и на командни должности во здружената оперативна команда (ЗОК) и во првата механизирана пешадиска бригада. Исто така,…

Експертски разговори од областа на медицината

Во период 21 до 25 ноември 2016 година, во рамките на билатералната соработка со СР Германија, беа реализирани експертски разговори во областа на медицината. На претставници на медицинската служба од германската армија од страна на македонските воено медицински експерти им беа презентирани организациската поставеност и мисијата на Воено Медицинскиот Центар (ВМЦ), начинот на реализирањето на…

Посета на студентите од Првиот Приватен Универзитет – ФОН од Скопје на гарнизоните Штип и Кичево

Во рамките на цивилно-воената соработка со научно-образовните институции, беше реализирана посета на единиците од ЗОК, во гарнизоните Штип и Кичево, од студентите од Првиот Приватен Универзитет – ФОН од Скопје. Во рамките на посетата на студентите им беше организирана тактичко-техничка презентација на пешадиското вооружување и опрема која ја поседуваат единиците на ЗОК. На презентациите студентите…

Годишна конференција за обука на АРМ

Во Домот на АРМ во Скопје, во организација на ГШ на АРМ се одржува годишна конференција за обука на АРМ. На конференцијата за обука присуствуваат претставници од организациските единици на ГШ на АРМ, началниците на секциите одговорни за обука и вежби (Ј/Г/А/С-7) од потчинетите команди и единици, до ниво на баталјон и главните подофицери од…

Ренџерски игри 2016

Припадниците на Ренџерски баталјон од состав на полкот за Специјални Операции во период од 21.11 до 24.11.2016 година ги организира третите по ред Ренџерски игри. Екипите се натпреваруваа во веќе познатите дисциплини: ползење и носење на ранет, фрлање на рачна одбранбена бомба, гаѓање со автоматска и снајперска пушка и пиштол, ориентација и полигон на издржливост.…

Дел од вежбовните активности на пСО

Демонстрирање на врвна обученост, и подготвеност да делуваат за многу кратко време во било какви сложени услови се дел од активностите кои припадниците на полкот за специјални операции (пСО) денес ги покажаа на Армискиот полигон Криволак. Популарните волци и ренџери изведуваа наменски задачи со експлозивни средства за уништување на препреки, реакција на контакт со употреба…

Црвениот крст на Република Македонија реализираше едукативна презентација во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ Велес

На 22.11.2016 година, доктори – волонтери од Црвениот крст на Република Македонија, Општинска организација – Велес во траење од еден час одржаа едукативна презентација пред припадниците на Армијата на Република Македонија во касарната „Алексо Демниевски-Бауман“ Велес. Тема на презентацијата беше „Промоција на чинот на донирање органи и ткива и нивна трансплантација“. Општинската организација на Црвениот…

Реализирана акција за доброволно дарување крв во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ Велес

На 18.11.2016 година во Командата за обука и доктрини (КОД) успешно се реализираше акција за доброволно дарување на крв. Оваа активност претставува уште еден показател на успешната соработка на АРМ со Црвениот крст на Република Македонија и Институтот за трансфузиона медицина. Акцијата за доброволно дарување крв е предвидена со Годишниот план на активности на КОД…

Новото одбранбено аташе на СР Геманија на средби во ГШ на АРМ

Началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски оствари средба со новото нерезидентно одбранбено аташе на СР Германија акредитиран во Република Македонија, потполковник Ханс –Петер Вамслер. Началникот на ГШ на АРМ на потполковникот Вамслер му посака срдечно добредојде во Република Македонија и продолжување и продлабочување на одличната соработка помеѓу двете армии. Генералот Величковски во оваа…