9-то Армиско првенство во крос-кантри трчање во касарната „Илинден“

Во организација на Генералштабот на АРМ, традиционално и оваа година се одржа „9-то Армиско првенство во крос-кантри трчање“. Својата физичка кондиција на патеката во касарната „Илинден“, во должина од 6 км во машка и 3 км во женска конкуренција, на ова првенство ја покажаа 50 припадници на АРМ како и припадници од неколку атлетски екипи…

Претседателот Иванов во посета на припадниците на АРМ во касарната „Јане Сандански“ во Штип

Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили, Н.Е. д-р Ѓорге Иванов ги посети припадниците на единиците на Армијата на Република Македонија (АРМ) стационирани во касарната „Јане Сандански“ во Штип, како дел од планираните посети на касарните на АРМ со цел непосредно согледување на состојбите во Армијата. За време на посетата претседателот Иванов…

Посета на Претседателот на Република Македонија на граничниот премин „Меџитлија“: АРМ ја контролира јужната граница и ги има предвид можните предизвици од нелегалната миграција

Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили, Н.Е. д-р Ѓорге Иванов, во придружба на Началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски, во текот на денешниот ден ги посети припадниците на Армијата на Република Македонија задолжени за обезбедување на јужната граница во реонот на граничниот премин „Меџитлија“. На караулата „Меџитлија“ на македонско-грчката…

Свечено примопредавање на должност командант на Здружената оперативна команда

Во касарната „Боро Менков“ во Куманово, се одржа свеченост по повод примопредавање на должноста командант на Здружената оперативна команда (ЗОК). Бригадниот генерал Зоран Милески, должноста командант на ЗОК ја прими од генерал-мајор Васко Ѓурчиноски, кој со Указ на Претседателот на Република Македонија е назначен за висок воен претставник на Република Македонија во седиштето на НАТО…

Учество на НГШ на АРМ на дваесеттата Конференција на началниците на ГШ на армиите од земјите-членки на САД-Јадранската повелба

„Армијата на Република Македонија континуирано со полн капацитет и активна поддршка работи на процесот на реформите, давајќи полн придонес на севкупните напори за исполнување на врвниот приоритет на Република Македонија – интеграцијата во НАТО“, истакна во своето излагање началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски на дваесеттата конференција на началниците на генералштабови (НГШ) на…

Свечено примопредавање на должност командант на 1. механизирана пешадиска бригада

Во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец, се одржа воена свеченост по повод примопредавање на должноста командант на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) од составот на Здружената оперативна команда (ЗОК). Должноста командант на 1.мпбр од бригадниот генерал Зоран Милески ја прими бригадниот генерал Мирче Ѓоргоски, актуелен аѓутант на Врховниот командант на вооружените сили. Согласно Правилото за…

Церемонија по повод предавање на должноста командант на КОД и пензионирање на досегашниот командант

Денес, 30.11.2016 година во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ во Велес се одржа свеченост по повод предавање на должноста командант на Командата за обука и доктрини и пензионирање на досегашниот командант, полковник Љупчо Костовски. На свеченоста присуствуваше заменикот началник на ГШ на АРМ генерал-мајор Мухамет Рацај, Директорот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Димче Петровски, командантите…

Реализација на кондиционен марш на припадниците на инженерискиот баталјон (инжб)

Командата, штабот и потчинетите единици на инжб од составот на 1.механизирана пешадиска бригада на ден 28.11.2016 година во време од 08:30 до 15:30 часот реализираа кондиционен марш на релација с. Катланово – Езеро Младост. Кондициониот марш е планска активност на единицата во согласност со годишниот календар за обука и служи за проверка и подобрување на…