Учество на питомци од Воената академија „Генерал Михајло Апостолски“ од Скопје на активност „Недела на Копнената воена академија на Република Турција-UHASAT“

Согласно планот за билатерална соработка за 2016 година меѓу Министерствата за одбрана на Република Македонија и Република Турција, во период од 24.07-02.08.2016 година, Командата на Турската Воена академија ја реализираше деветтата „Недела на воена обука, гаѓање и вежба на питомци (UHASAT)“. Целта на оваа активноста е обука и размена на искуства на питомците од повеќе…

Одбележување на 15 години од загинувањето кај месноста Карпалак, Тетово на десет припадници од резервниот состав на артилерискиот баталјон

На ден 07.08.2016 година во касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп со воена свеченост беа одбележани 15 години од загинувањето на десет припадници од резервниот состав на артилерискиот баталјон од Прилеп. Во 2001 година, на пат кон Тетово кај месноста Карпалак, загинаа капетанот во резерва Нане Наумоски, поручникот во резерва Сашо Китаноски и воените обврзници Бранко…

Делегациja на АРМ и МО им одаде почит на загинатите припадници на АРМ кај Карпалак

Делегација од Генералштабот на АРМ и Министерството за одбрана, по повод навршувањето на петнаесет години од загинувањето на десетте припадници на Армијата на Република Македонија, положи венци со свежо цвеќе на спомен обележјето кај месноста Карпалак. Петнаесет годишнината од несреќата се одбележа и во Прилеп, каде делегација на Министерството за одбрана и генералштабот на АРМ…

АРМ во справување со последиците од поплавите

07.08.2016   08.08.2016   09.08.2016   10.08.2016   11.08.2016 Од текот на вчерашниот ден во функција е ставен тактичко оперативниот центар на АРМ, кој воедно е координативен центар низ кој се координираат сите активности за ангажирање на потребните средства и персонал согласно изразените барања,како и меѓусебна координација помеѓу инволвираните субјекти ангажирани во санирањето на последиците…

Армијата на Република Македонија ги ангажира сите потребни капацитети во справување со последиците од големото невреме кое го зафати Скопје и околината

Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили на Република Македонија Ѓорге Иванов, заради невремето кое во текот на вчерашниот ден го зафати Скопје и околината издаде наредба за ставање на сите потребни капацитети на АРМ во справување со последиците од невремето. Началникот на ГШ на АРМ веднаш нареди ангажирање на дел од…

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски во посета на македонските мировници во Авганистан

Воена делегација на АРМ предводена од Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари дводневна официјална посета на македонските мировници и на командата на мисијата „Одлучна поддршка“ во Кабул, ИР Авганистан. Генералот Величковски во текот на посетата на Авганистан оствари официјална средба со командантот на мисијата „Одлучна поддршка“ генерал Џон Николсон, како и средби…

Практична настава – обука во вода со питомците од втора година

Согласно студиските планови и програми за 2016 година, во период од 14.07. до 29.07.2016 година во Кампот за обука на вода „Радожда“ беше реализирана практична настава – обука во вода со питомците од 2 година од Центарот за обука на питомци (ЦОП). Целта на обуката е питомците да се обучат и да ги совладаат техниките…