Успешна асистенција на припадниците на вбр при спречување на пожар

На ден 14.07.2016 година, Армијата на Република Македонија изврши гасење на шумскиот пожар во Националниот парк „Јасен”, во согласност со плановите за употреба на Армијата во поддршка на централната и локалната власт при справување со пожари. Веднаш после приемот на информацијата за настанатиот пожар, еден хеликоптер МИ 8/17 од составот на воздухопловната бригада, во периодот…

Состанок на НГШ на АРМ со шефот на канцеларијата за врски на НАТО во Република Македонија

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари средба со новоназначениот шеф на канцеларијата за врски на НАТО во Република Македонија, морнарички капетан Горазд Бартол на која се разговараше на теми од меѓусебен интерес. Во текот на разговорите шефот на канцеларијата за врски на НАТО се запозна со активностите на АРМ во процесот на…

Практична настава со питомците за време на стационарно логорување на АП „Криволак“

Согласно годишниот план календар за обука на АРМ за 2016 година во период од 15.06. до 06.07.2016 година на АП Криволак се реализираше стационарно логорување со питомците од прва и втора година од Центарот за обука на питомци (ЦОП). Практичната настава со питомците има за цел оспособување и усовршување во тактичките работи и постапки на…

Во Виена остварена средба помеѓу Началниците на Генералштабовите на Армиите на Република Македонија и Република Австрија

Началникот на Генералштабот на Армијата на Република Македонија (АРМ), генерал потполковник Методија Величковски, во текот на денешниот ден во Виена по пречекот со високи воени почести, оствари официјална средба со Началникот на Генералштабот на вооружените сили на Република Австрија, генерал Отмар Коменда. На средбата која е во рамки на програмата на тридневната официјална посета на…

Посета на Здружената Оперативна Команда од страна на новиот Шеф на НАТО советодавниот тим во Скопје, Република Македонија

Во Здружената Оперативна Команда на Армијата на Република Македонија се реализира посета од страна на новиот Шеф на канцеларијата за врски на НАТО во Скопје, Република Македонија, Капетан на морнарица Горазд Бартол од Република Словенија. За време на посетата, Шефот на канцеларијата за врски на НАТО во Скопје оствари работна средба со Командантот на Здружената…

Висока воена делегација на САД во посета на Генералштабот и единиците на АРМ

Делегација од МО на САД предводена од заменик помошникот на секретарот за одбрана на САД одговорен за Русија, Украина и Евроазија д-р Мајк Карпентер, денес оствари официјална посета на ГШ на АРМ и единици од составот на Здружената оперативна команда (ЗОК). За време на престојот во МО и ГШ на АРМ делегацијата во чиј состав…

Заклетва на војниците на доброволно служење на воениот рок

Во касарната „Алексо Демниевски-Бауман” – Велес, се одржа свеченост по повод давање заклетва на војниците на доброволно служење на воениот рок од генерацијата „Јуни 2016 година“. За време на дваесет и деветтата генерација војници кои доброволно го отслужуваат воениот рок заклетва дадоа 68 војници, од кои 5 се припаднички од понежниот пол. На свеченоста присуствуваа:…

Дипломираните офицери на АРМ на високите воени образовни институции во странство – уште еден сегмент на интероперабилност со НАТО во воената едукација

Началникот на Генералштабот на Армијата на Република Македонија (АРМ), генерал потполковник Методија Величковски, во текот на денешниот ден ги прими офицерите на АРМ кои во текот на учебната 2015/2016 година дипломираа на Кралската Воена Академија на Вооружените сили на Обединетото Кралство – Сандхурст (РМАС). На денешниот прием кај генералот Величковски присуствуваше и одбранбеното аташе на…

ВО АРМ ВОВЕДЕН ВО ОПЕРАТИВНА УПОТРЕБА СИСТЕМОТ ЗА ВИДЕОТЕЛЕКОНФЕРЕНЦИЈА

Со денешната видео телеконференциска врска со командите и единиците на АРМ во ГШ на АРМ се воведе во оперативна употреба видео телеконференциски систем за командување во АРМ. Со овој проект се овозможи визуелизација на комуникацијата преку информациско комуникациската мрежа на АРМ во системот на командување и контрола помеѓу командите и единиците на АРМ, односно „Видео…