Припадниците на баталјонот за почести во посета на Воениот музеј

Припадниците на командата и штабот на баталјонот за почести(бП) реализираа посета на Воениот музеј. За време на посетата на Воениот музеј од страна на баталјонот за почести беа отстапени по еден комплет од сите типови на гардиски униформи кои до сега биле во употреба на АРМ. Воениот музеј како специјализирана национална институција во рамки на…

Иницијална планирачка конференција за вежбата „Македонски Блесок – 13/Здружена Реакција – 17“

Во период од 12-ти до 16-ти декември 2016 година, во здружената оперативна команда во Куманово се реализираше Иницијалната планирачка конференција (ИПК) за вежбата „Македонски Блесок-13/Здружена Реакција-17“. Планирањето на вежбата се реализираше врз основа на Планот за оценување на декларираните единици по НАТО Концептот за оперативни способности и НАТО Директивата за планирање на вежби Bi-SCD 75-003.…

Протоколарна средба на НГШ на АРМ со новоназначеното одбранбено аташе на Украина

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари протоколарна средба со новоназначеното нерезидентно одбранбено аташе на Украина акредитиран за Република Македонија, полковник Андриј Мирошниченко. Тема на денешните разговори во Генералштабот беше досегашната билатерална соработка во областа на одбраната меѓу двете армии како и продолжување на соработката од областа на одбраната посебно во доменот на…

Курс за животоспасувачи, со слушатели од АРМ и Црвениот Крст

Во периодот од 21 ноември до 16 декември 2016 година, на Одделот за медицинска обука во Воено медицинскиот центар-Скопје се одржа курс за животоспасувачи. На курсот присуствуваа слушатели од АРМ и Црвениот Крст. Настанот е организиран како продолжение на успешната долгогодишна соработка на АРМ со Црвениот Крст, во чии рамки припадниците на Црвениот Крст добиваат…

Годишна анализа за борбената готовност од страна на командантите и командите на потчинетите единици на командантот на ЗОК

На ден 15.12.2016 година во касарната „Чеде Филиповски – Даме“ во Кичево се одржа реферирање за борбената готовност од страна на командантите и командите на потчинетите единици, кои му реферираа на Командантот на ЗОК бригадниот генерал Зоран Милески, за организација и реализацијата на плановите, достигнувањата во обуката и останатите сегменти од работата на единиците кои…

Учество на Началникот на Генералштабот на АРМ на конференцијата на Началниците на Трансформација на НАТО

Делегацијата од Армијата на Република Македонија предводена од Началникот на ГШ на АРМ, генерал потполковник Методија Величковски денес го завршува учеството на НАТО конференцијата на Началниците на трансформација, која се одржува во седиштето на Врховната команда на НАТО сојузничките сили за трансформација во Норфолк – Вирџинија, Соединетите Американски Држави. Усогласување на трансформациските процеси на армиите…

Пред Врховниот командант на Армијата презентирана актуелната безбедносна состојба на јужната граница во реонот на Гевгелија

Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили, Ѓорге Иванов, во придружба на Началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски во текот на денешниот ден ги посети припадниците на Армијата на Република Македонија ангажирани на јужната граница во реонот на Гевгелија. Претседателот Иванов на брифингот одржан во Оперативниот центар од страна на…

Средба на ЗНГШ на АРМ со делегација од Косовските безбедносни сили

Во Генералштабот на АРМ, заменик на началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Мухамет Рацај оствари средба со делегација од Косовските безбедносни сили која се наоѓа во дводневна официјална посета на Армијата на Република Македонија. На средбата се разговараше за повеќе прашања, поврзани со соработката помеѓу Косовските безбедносни сили и Армијата на Република Македонија. Генералот Рацај…

9-то Армиско првенство во крос-кантри трчање во касарната „Илинден“

Во организација на Генералштабот на АРМ, традиционално и оваа година се одржа „9-то Армиско првенство во крос-кантри трчање“. Својата физичка кондиција на патеката во касарната „Илинден“, во должина од 6 км во машка и 3 км во женска конкуренција, на ова првенство ја покажаа 50 припадници на АРМ како и припадници од неколку атлетски екипи…