Практична обука на питомците од трета и четврта година од Центарот за обука на питомци на АП „Криволак“

Согласно годишниот план календар за обука на Армијата за 2020 година во период од 10.08. до 16.09.2020 година на АП „Криволак“ во тек е реализација на стационарно логорување со питомците од трета и четврта година од Центарот за обука на питомци. За време на оваа практична настава успешно беа реализирани активности од родот пешадија, артилерија…

Командантот на мисијата КФОР во работна посета на Генералштабот на Армијата

Делегација од командата на мисијата КФОР предводена од командантот на мисијата, генерал-мајор Микеле Риси, оствари работна посета на генералштабот на Армијата на Република Северна Македонија и Министерството за одбрана на која беа опфатени теми од взаемен интерес. По пречекот од страна на началникот на генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, за време на работниот состанок во генералштабот…

Достоинствено одбележан Денот на Независноста од страна на припадниците на Армијата на Република Северна Македонија во мировната операција „Одлучна поддршка“

Припадниците на Армијата на Република Северна Македонија од 12-та ротација во мировната операција „Одлучна поддршка“ во Авганистан, за прв пат како полноправна членка на НАТО, свечено и достоинствено и со почитување на сите предвидени мерки за заштита од COVID-19 го одбележаа 8-ми Септември – Денот на Независноста на Република Северна Македонија. Одбележувањето се спроведе во…

Учество на Армијата на Република Северна Македонија во активностите по повод одбележување 8-ми Септември, Денот на независноста

Армијата на Република Северна Македонија зеде учество во активностите по повод одбележувањето на 8-ми Септември, Денот на независноста на Република Северна Македонија кои оваа година се изведуваа под посебни услови поради пандемијата од „Ковид-19“. Делегација на Армијата, предводена од Заменикот на Началник на Генералштабот, генерал-мајор Азим Нуредин положи свежо цвеќе пред вечните почивалишта на поранешните Претседатели…

Одбележување на 18ти Август – Денот на Армијата во Командата за обука и доктрини

Со свечено постројување во услови на преземање на мерки за заштита и справување од пандемијата COVID-19 во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ Велес припадниците на Командата за обука и доктрини (КОД) го одбележаа 18ти Август Денот на Армијата на Република Северна Македонија. На почетокот на активноста пред построените припадници на КОД беше прочитана честитката по…

Централна свеченост по повод Денот на Армијата

По повод 28от роденден на Армијата на Република Северна Македонија, на пригоден начин и со почитување на мерките од протоколот на Комисијата за заштита од заразни болести за одбележување државни празници  во услови на „Ковид 19“ на воениот стадион во градскиот парк во Скопје се одбележа 18ти Aвгуст – Денот на Армијата. На свеченоста, со пригоден говор…

Полагање венци свежо цвеќе по повод одбележувањето на 18-ти август Денот на Армијата

Делегација на Армијата на Република Северна Македонија, предводена од Началникот на генералштабот, по повод одбележувањето на 18-ти август Денот на Армијата, со воени почести и полагање венци свежо цвеќе оддаде почит на поранешните Претседателите и Врховни команданти на Армијата,  Борис Трајковски, Киро Глигоров и на гробот на генерал Михаило Апостолски ,на Алејата на Великаните на градските гробишта во Бутел во Скопје, како и на спомен обележјето на загинатите бранители во кругот на Министерството…

Крводарителни акции во Гарнизоните Куманово, Тетово и Петровец

Согласно годишниот план и програмата за соработка со Црвениот крст, во деновите 12, 13 и 14.08.2020 година, во касарните „НХ Боро Менков“ во Куманово, „НХ Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово и „НХ Страшо Пинџур“ во Петровец, со целосно почитување на препораките и мерките за заштита од ширење на вирусот „COVID-19”, се реализираа акции за доброволно дарување…