Припадниците на АРМ по успешно завршената мисија на вежбата „Анаконда-16“ се вратија во матичните единици

Во текот на вчерашниот ден припадниците од единиците на АРМ кои во периодот од 06.06 до 17.06.2016 година учествуваа на најголемата воена вежба организирана во Европа од 1980 година наваму, во текот на која како дел од 31.000 припадници на Армии од 24 земји од НАТО и Партнерство за мир (ПЗМ) успешно ги извршија сите…

Главна планирачка конференција за вежбата „Македонски блесок 12“

Во периодот од 13 до 16.06.2016 година на терените на Армискиот полигон „Криволак“ и во Центарот за поддршка на Обуката „Пепелиште“ се реализираше Главната планирачка конференција за вежбата „Македонски Блесок 12“. Учесниците за време на конференцијата ги изработија сите потребни документи за успешна реализација на претстојната вежба. На конференцијата учество зедоа и НАТО советодавниот тим…

Делегацијата на Вооружените Сили на Чешката Република во посета на АП Криволак и единиците на АРМ кои ја обезбедуваат јужната граница

Делегацијата на Вооружените сили (ВС) на Чешката република предводена од генерал Јозеф Бечвар, заедно со началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски во текот на денешниот ден ја посетија јужната граница на Република Македонија и Армискиот полигон Криволак. При посетата на Армискиот полигон (АП) „Криволак“ од страна на припадници од полкот за специјални намени…

Началникот на ГШ на ВС на Чешката Република во официјална посета на АРМ

Во дводневна официјална посета на Република Македонија и Армијата на Република Македонија престојува началникот на ГШ на Вооружените сили (ВС) на Чешката Република генерал Јозеф Бечвар. Делегацијата на ВС на Чешката Република придружувана од амбасадорот на Чешката Република во Република Македонија Н.Е Мирослав Рамеш беше пречекана со високи воени почести од страна на началникот на…

Средба на НГШ на АРМ со директорот на менаџментот на НАТО одбранбениот колеџ, бригаден генерал Салваторе Карта

Началникот на Генералштаб на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари средба со бригаден генерал Салваторе Карта, директор на менаџментот на НАТО одбранбениот колеџ во Рим, кој ја предводи групата на студенти која се наоѓа во студиска посета на Република Македонија. На денешната средба во Генералштабот помеѓу останатото се разговараше и за соработката помеѓу Армијата на Република…

Заедничка свечена офицерска вечера

На ден 10.06.2016 година (петок), во периодот од 18.00-22.00 часот во реонот на Дојран се реализира свечена офицерска вечера помеѓу припадниците на Армијата на Република Македонија и Вооружените сили на Обединетото Кралство заради одбележување на 100 годишнината од Дојранската битка на Македонскиот фронт во I светска војна. Настанот се реализираше во склоп на 5 дневното…

Две генерации во служба на татковината – татко и син професионални војници АРМ

Случаи на служба во армиски редови на двајца или повеќе членови од поблиската фамилија во исто време се забележани во историските хроники во сите армии во светот. И во македонската историја почнувајќи од античкиот преку илинденскиот период до периодот на втората светска војна се познати голем број на случаи на служба во армиските редови на…

Одбележување на 10-ти Јуни „Ден на воздухопловната бригада“

Во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец, се одржа свеченост по повод Денот на воздухопловната бригада (вбр). На свеченоста покрај началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски, присуствуваа: генералите на АРМ, државниот секретар во МО, високи претставници од МО и ГШ на АРМ, командантите на потчинетите команди и единици на ГШ на АРМ, поранешни команданти…

Културна Манифестација „РАЦИНОВИТЕ СРЕДБИ“

На 9 и 10 јуни, во градот Велес, по 53 пат се одржува традиционалната културна манифестација посветена на Коста Солев Рацин „Рациновите средби“. По повод чествувањето на името на големиот поет Рацин, организаторот на манифестацијата „Здружението на граѓани – Фестивал на античка драма СТОБИ“ од Велес подготви богата програма на активности, меѓу кои значајно место…