Претставници на Сојузот на синдикатите на Македонија и Синдикатот на одбраната и безбедноста на работна средба во ГШ на АРМ

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари работна средба со претставници од ГШ на АРМ, Сојузот на синдикатите на Македонија и Синдикатот на одбраната и безбедноста. На средбата во ГШ на АРМ покрај претседателот на Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) д-р Живко Митревски, присуствуваа и членовите на раководството на Синдикатот на одбраната…

Напредна обука за Moodle програма

Во периодот од 09 до 13 јануари 2017 во просториите на Британски совет во Скопје, се одржа напреден курс за користење на платформата Мудл (Advanced Moodle Training). Обуката е под покровителство на Британскиот совет во Македонија, кој постојано ја подржува професионалната обука на професорите по англиски јазик од Центарот за странски јазици (ЦСЈ), под Командата…

Почеток на јануарски циклус курсеви по англиски јазик

На 16.01.2017 (понеделник) Центарот за странски јазици (ЦСЈ), кој е дел од Командата за обуки и доктрини (КОД), започна со јануарскиот циклус на јазична обука по англиски јазик за 2017 година. Групите во овој тримесечен циклус, кој ќе заврши во април, се од второ до петто ниво. Обуката по англиски јазик во овој циклус е…

Учество на НГШ на АРМ на состанок на Воен комитет на НАТО

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски денес учествуваше на заседанието на воениот комитет (ВК) на НАТО во формат на началници на генералштабови на земјите членки на НАТО и земјите учеснички во мисијата „Одлучна поддршка“ во Авганистан, кој се одржува во седиштето на НАТО во Брисел. На сесијата за мисијата „Одлучна поддршка“ во Авганистан…

Анализа на цивилно-воената соработка за 2016 година во касарната „Чеде Филиповски-Даме“ во Кичево

Денес традиционално се одржа годишната анализа на цивилно – воената соработка на 4. механизиран пешадиски баталјон (4.мпб), во касарната „Чеде Филиповски-Даме“ во Кичево. Командантот на 4.мпб по приемот на присутните на годишната анализа ги изнесе клучните активности кои заедно со цивилните структури се организирани и реализирани во текот на изминатата 2016 година во зоната на…

Одбележана деветгодишнината од хеликоптерската несреќа кај катлановско Блаце

Со полагање на цвеќе на спомен-обележјата пред командата на Воздухопловната бригада (вбр) во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец и на местото на несреќата кај катлановско Блаце се одбележа деветгодишнината од трагичното загинување на единаесет припадници на вбр. Почит на загинатите припадници, покрај членовите семејствата им оддадоа и делегации од Кабинетот на Претседателот на Република Македонија,…

Годишно реферирање за борбената готовност на потчинетите команди и единици

Во Здружената оперативна команда во касарната „Боро Менков“ во Куманово, се одржа годишно реферирање на потчинетите команди и единици на ГШ на АРМ за статусот на борбената готовност во 2016 година. Командантите на потчинетите команди и единици му реферираа на началникот на ГШ на АРМ за достигнувањата, реализацијата на плановите, обуката и останатите сегменти од…

Прием на должност командант на Командата за обука и доктрини

Во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ во Велес се одржа пригодна воена свеченост по повод поставување на полковник Љубенчо Петровски на должност командант на Командата за обука и доктрини (КОД). Полковник Петровски досега ја извршуваше должноста заменик на командантот на КОД, а по заминување во пензија на претходниот командант на КОД, полковник Љупчо Костовски успешно…

Одбележан патрониот празник на касарната „Мирче Ацев“ – Прилеп

Во касарната во Прилеп, беше одбележан патрониот празник и 74 години од загинувањето на народниот херој Мирче Ацев. Букети свежо цвеќе пред бистата на херојот положија: делегација од 1.мпбр предводена од бригаден генерал Мирче Ѓоргоски, делегација од артилериски баталјон, предводена од потполковник Ивица Цветковски, делегација од општина Прилеп и делегација од Сојузот на борците од…