Средба на НГШ на АРМ со новиот одбранбен аташе на Република Грција

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари средба со новото одбранбено аташе на Република Грција акредитиран во Република Македонија, бригаден генерал Георгиос Калогианис. На средбата со новиот воен аташе на Република Грција присуствуваше и досегашниот одбранбен аташе на Република Грција во Република Македонија, полковникот Николаос Арабатзис. На средбата, генералот Величковски упати благодарност кон…

Фото вест: Активности од Македонски Блесок-12

Припадниците на декларираната ренџерска чета од Полкот за Специјални Операции на Армискиот полигон „Криволак“ се подготвуваат за НАТО оценувањето НИВО-1, кое ќе се изврши во текот на оваа недела во рамки на вежбата „Македонски Блесок-12“. Оценувањето ќе се врши од страна на овластени НАТО оценувачи според НАТО стандардите на оценување на борбената способност „CREVAL“. За…

32.Курс за обука на оценувачи според концептот за оперативни способности на НАТО

Денес, 3 октомври 2016 година започна 32. Курс за оценувачи според концептот за оперативни способности на НАТО. Курсот ќе се реализира во Кавадарци и Армискиот Полигон „Криволак“ во период од 03 до 07.10.2016 година. Цел на курсот е на учесниците од НАТО и ПзМ им се даде генерална слика за методологијата и стандардите за оценување…

Свечено отварање на „Македонски Блесок-12“

Денес, 2 октомври 2016 година, во Кампот за обука „Пепелиште“ се одржа свеченост за отварање на вежбата „Македонски Блесок-12“. Пред присутните се обрати Директорот на вежбата, потполковник Бесник Емини кој напомена дека професионализмот, исклучителната посветеност, врвната обученост се темелите на современиот македонски воин, оттука беспрекорното извршување на задачите низ напорните и сложени ситуации на кои…

Започна вежбата „Македонски Блесок-12“

Од денеска до 7 октомври 250 припадници на АРМ и претставници на армии од 21 држава членка на НАТО и Партнерство за Мир учествуваат на теренска вежба „Македонски Блесок-12“. Вежбата се спроведува во центарот за поддршка на обуката „Пепелиште“ и армискиот полигон „Криволак“. За време на вежбата на терените на „Криволак“ и „Пепелиште“, ќе се…

Реализација на „Методички курс за обука на подофицери (MКOПОФ) 2-16“

Денес, на 30.09.2016 година, во Центарот за индивидуална обука (ЦИО), во Командата за обука и доктрини (КОД) се реализираше свечен завршеток на Методички курс за обука на подофицери (МКОПОФ) 2-16. Курсот успешно го завршија вкупно 22 слушатели-подофицери од скоро сите единици на АРМ. Преку процесот на обука на курсот, слушателите ги усовршија формите, облиците и…

Успешно завршување на курсот за „Обновување на знаењето на англискиот јазик“ во ЦСЈ

Денес, на 30.09.2016 година, по трет пат успешно заврши курсот за „Обновување на знаењето на англискиот јазик“ во ЦСЈ во касарната Илинден во Скопје. Овој курс прв пат се пилотираше во септември 2014 година и од тогаш редовно се одржува еднаш годишно. Во подготовката на овој курс учествуваа сите професори од Центарот за странски јазици…

Висока воена делегација од Вооружените сили на Арапска Република Египет во посета на АРМ

На покана на Претседателот на Република Македонија во работна посета на Република Македонија престојува висока воена делегација од Вооружените сили (ВС) на Арапска Република (АР) Египет, предводена од генерал мајор Магди Махмуд Ахмед Мохамед Али. Началникот на Генералштабот на Армијата на Република Македонија генерал-потполковник Методија Величковски денес оствари средба со членовите на делегацијата од ВС…

Свечено затворање на 31-то Светско воено првенство во борење

По повод затворањето на 31-то светско воено првенство во борење кое се одржа во период од 19-25 септември во ВИП Арената „Борис Трајковски“ се реализираше свеченост со сите учесници и претставници од нациите кои зедоа учество на ова првенство. На свеченото затворање присуствуваа министерот за одбрана Зоран Јолевски, началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковнк Методија…