Ренџерски игри 2016

Припадниците на Ренџерски баталјон од состав на полкот за Специјални Операции во период од 21.11 до 24.11.2016 година ги организира третите по ред Ренџерски игри. Екипите се натпреваруваа во веќе познатите дисциплини: ползење и носење на ранет, фрлање на рачна одбранбена бомба, гаѓање со автоматска и снајперска пушка и пиштол, ориентација и полигон на издржливост.…

Дел од вежбовните активности на пСО

Демонстрирање на врвна обученост, и подготвеност да делуваат за многу кратко време во било какви сложени услови се дел од активностите кои припадниците на полкот за специјални операции (пСО) денес ги покажаа на Армискиот полигон Криволак. Популарните волци и ренџери изведуваа наменски задачи со експлозивни средства за уништување на препреки, реакција на контакт со употреба…

Црвениот крст на Република Македонија реализираше едукативна презентација во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ Велес

На 22.11.2016 година, доктори – волонтери од Црвениот крст на Република Македонија, Општинска организација – Велес во траење од еден час одржаа едукативна презентација пред припадниците на Армијата на Република Македонија во касарната „Алексо Демниевски-Бауман“ Велес. Тема на презентацијата беше „Промоција на чинот на донирање органи и ткива и нивна трансплантација“. Општинската организација на Црвениот…

Реализирана акција за доброволно дарување крв во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ Велес

На 18.11.2016 година во Командата за обука и доктрини (КОД) успешно се реализираше акција за доброволно дарување на крв. Оваа активност претставува уште еден показател на успешната соработка на АРМ со Црвениот крст на Република Македонија и Институтот за трансфузиона медицина. Акцијата за доброволно дарување крв е предвидена со Годишниот план на активности на КОД…

Новото одбранбено аташе на СР Геманија на средби во ГШ на АРМ

Началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски оствари средба со новото нерезидентно одбранбено аташе на СР Германија акредитиран во Република Македонија, потполковник Ханс –Петер Вамслер. Началникот на ГШ на АРМ на потполковникот Вамслер му посака срдечно добредојде во Република Македонија и продолжување и продлабочување на одличната соработка помеѓу двете армии. Генералот Величковски во оваа…

Одбележување на денот на Инженерискиот баталјон

Инженерискиот баталјон (инжб) од составот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), денес во касарната „Илинден“ во Скопје со воена свеченост го прослави 13-ти ноември – Денот на единицата. Пред присутните со пригоден говор се обратија командантот на 1.мпбр, бригаден генерал Зоран Милески и командантот на инжб, потполковник Васил Митевски кои во своите говори ги истакнаа видливите…

Свечено одбележан Денот на Баталјонот за почести и примопредавање на должноста командант на единицата

Припадниците на Баталјонот за почести (бП) денес во касарната „Илинден“ во Скопје со воена свеченост го прославија денот на единицата, воедно и примопредавање на должноста командант на единицата. Согласно Правилото за воен протокол на свеченоста пред присутните со пригодни говори се обратија: Началникот на генералштабот на Армијата на Република Македонија (АРМ) генерал-потполковник Методија Величковски, досегашниот…

Претседателот Иванов ја посети касарната „Илинден“ во Скопје

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска ги посети командите и единиците на Армијата на Република Македонија во касарната „Илинден“ во Скопје. Претседателот Иванов ги посети Баталјонот за почести, Баталјонот за врски, Инженерискиот баталјон, Баталјонот на Воена полиција, Баталјонот за специјални намени и Ренџерскиот баталјон од Полкот за специјални операции, при што беше информиран…

Одбележан Денот на Центарот за Електронско Извидување

Припадниците на Центарот за електронско извидување (ЦЕИ) од составот на Генералштабот на АРМ денес во касарната „Гоце Делчев“ во Скопје со воена свеченост го прославија 9-ти ноември, Денот на единицата. На свеченоста присуствуваа директорот на генералштабот на Армијата на Република Македонија (АРМ) генерал-мајор Димче Петровски, бригаден генерал Азим Нуредин, претставници од ГШ на АРМ, команданти…