Свечено прославен денот на Баталјонот за врски

Во касарната „Илинден“ – Скопје, се одржа свеченост по повод „21-ви Октомври“ денот на Баталјонот за врски од составот на Здружената оперативна команда. Во обраќањето на свеченоста заменик командантот на Здружената оперативна команда бригаден генерал Павле Арсоски го истакна значењето на баталјонот за врски за функционирање на Армијата на Република Македонија. Исто така оддаде јавно…

Експертски разговори и размена на искуства во врска со програмата за размена на радарски податоци за ситуацијата во воздушниот простор

Во периодот од 19.10-21.10.2016 година воздухопловната бригада (вбр) беше посетена од страна на делегација од Генералштабот на Воената Авијација на Република Грција – Директорат А4. Цел на посетата беше „Експертски разговори и размена на искуства во врска со воздушното набљудување, воздушното патролирање (Air Policing), Renegade, Обука на персоналот и ASDE (Air Situation Data Exchange) програмата…

Учество на началникот на Генералштабот на АРМ на Kонференција на НАТО за стратегиско партнерство

Началникот на Генералштабот на Армијата на Република Македонија, генерал-потполковник Методија Величковски денес и утре учествува на конференцијата на НАТО за стратегиско партнерство (SMPC 2016), која се одржува воS Букурешт, Романија. Во фокусот на дводневната активност организирана од Сојузничката команда за трансформација на НАТО, началниците на генералштабови на армиите од земјите-членки на НАТО, Партнерство за мир,…

Посета на воздухопловната бригада од Детска Градинка „Пролет“ Скопје

Денес 20.10.2016 година во посета на воздухопловната бригада (вбр), во касарната „Страшо Пинџур“ беа децата од Детска Градинка „Пролет“ од Скопје, Општина Карпош. Младите посетители имаа можност да се запознаат со дел од персоналот од воздухопловната бригада и нивната секојдневна работата. На задоволство на посетителите, беа изложени неколку воздухоплови ,во кои тие имаа можност да…

Состанок на НАТО Постојаната група на партнерски логистички експерти

Република Македонија и Армијата на Република Македонија (АРМ) се домаќини на состанокот на НАТО Постојаната група на партнерски логистички експерти (Standing Group of Partner Logistics Experts – SGPLE) кој ќе се одржува во период од 17-21.10.2016 година во Скопје. На состанокот, покрај персоналот од АРМ, учествуваат претставници од: НАТО штабот во Брисел, НАТО здружената команда…

Одбележан Денот на Здружената Оперативна Команда

Припадниците на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) со воена свеченост во касарната „Боро Менков“ во Куманово, денес го прославија денот на единицата. На свеченоста покрај Министерот за одбрана (МО) на Република Македонија Зоран Јолевски и Началникот на генералштабот на Армијата на Република Македонија (АРМ) генерал-потполковник Методија Величковски, присуствуваа и заменикот на НГШ на АРМ генерал-мајор Мухамет…

Одбележување на Денот на Здружената оперативна команда – Сител

Во касарната „Боро Менков“  во Куманово денеска ќе биде одражана свеченост по повод денот на Здружената Оперативна Команда (ЗОК). Како што е најавено, на свеченоста ќе присуствуваат министерот за одбрана Зоран Јолевски, началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски, заменикот на НГШ на АРМ генерал-мајор Мухамет Рацај, директорот на ГШ на АРМ генерал мајор…

Одбележување на денот на бВНЈ

Во касарната „НХ Страшо Пинџур“ во Петровец се одржа воена свеченост по повод одбележувањето на “15. Октомври – денот на баталјонот за Воздушно Набљудување и Јавување (бВНЈ)“ од составот на воздухопловната бригада (вбр). На свеченоста присуствуваа: Командантот на вбр, Заменикот на Командантот на вбр, Началникот на Штаб на вбр, претставници од командата на вбр, претставници…

Одбележување на патронат на касарната „Боро Менков“

Во касарната „Боро Менков“ Куманово, со полагање на цвеќе пред бистата на Народен Херој “Боро Менков“ беше одбележан патронатот на касарната, односно 75 години од загина на народниот херој чие име со гордост го носи касарната. Со пригоден говор за ликот и делото на народниот херој Боро Менков пред присутните се обрати командантот на касарната…