Началникот на генералштабот учествуваше на телеконференциско заседание на Воениот Комитет на НАТО

Началникот на Генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, денес учествуваше на редовното заседание на воениот комитет (ВК) на НАТО, во формат на началници на генералштабови кое се одржува по пат на заштитена телеконференциска врска поради ситуацијата со „Ковид 19“. За време на состанокот на највисоко воено советодавно тело на Алијансата, под раководство на  претседавачот на ВК, воздухопловниот…

Одбележување на Денот на 2. пешадиски баталјон

Во касарната „Јане Сандански“ во Штип со воена свеченост со почитување на препораките и мерките за заштита од ширење на вирусот „COVID-19”, беше одбележан „17 ти Септември“, Денот на 2. пешадиски баталјон (2.пб), од составот на 1.пешадиска бригада (1.пбр). На свеченоста присуствуваа, командантот на 1.пбр, полковник Бесник Емини со дел од персоналот на командата и…

Припадниците на Армијата од Гарнизон Петровец во еколошка акција

На покана на градоначалникот на Општина Петровец, а по повод иницијативата за еколошка општина ,,За чиста и зелена општина Петровец“, во соработка со амбасадата на Словачка во Република Северна Македонија во присуство на градоначалникот на општина Петровец, г-дин Борче Митевски и амбасадорот на Словачка, г-дин Хенрик Маркуш, традиционално, во еколошките активности за заштитата и унапредувањето…

Успешно реализирана обука во падобранство во Република Грција

Како една од позначајните активности во рамки на планираната билатерална воена соработка со вооружените сили на Република Грција за 2020 година, триесет припадници од баталјонот за специјални сили реализираа заедничка обука во падобранство со своите колеги од специјалните сили на грчката армија. Обуката во „Центарот за падобранска обука“ на грчките вооружени сили во период од…

Успешна реализација на курсот за командири на водови со питомците од трета и четврта година на ВА „Генерал Михајло Апостолски“ – Скопје

Со денешната вежба на армискиот полигон „Криволак“, заврши Курсот за командири на водови, кој во текот на изминатиот месец се реализираше со питомците од трета и четврта година од Центарот за обука на питомци (ЦОП) од составот на Командата за обука и доктрини (КОД). На свечениот завршеток од курсот присуствуваа генералите Зоран Милески, Горанчо Котевски,…

Учество на припадниците на Армијата на 14-от Интернационален отворен турнир во стрелаштво „Гранд При Скопје 2020“

На покана на Македонската Спортска Стрелачка Федерација, на стрелиштето Камник, на 14-от Интернационален отворен турнир во стрелаштво „Гранд При Скопје 2020“, свое учество традиционално зедоа и екипи од Армијата, во дисциплините: гаѓање со пиштол на 25 метри,гаѓање со автоматска пушка 7,62 мм на 100 метри и гаѓање со полуавтоматска снајперска пушка на 100 метри. Припадниците…

Церемонија на спуштање на знамињата во кампот Мармал, Мазар и Шариф во Авганистан

На ден 12.09.2020 година, во кампот Мармал, во Мазар и Шариф во Командата за обука, советување и асистенција – Север (КОСА-С) ИР Авганистан, свечено и достоинствено и со почитување на сите мерки за заштита од COVID-19, се спроведе церемонија на спуштање на знамињата на земји учеснички кои си заминуваат од зоната на одговорност на КОСА-С.…

Одбележување на денот на бПВО

Денес во касарната „НХ Страшо Пинџур“ во Петровец се одржа свеченост по повод одбележување на денот на батеријата за против-воздушна одбрана (бПВО) од составот на воздухопловниот ВИНГ (вВИНГ). На свеченоста присуствуваа заменик на командантот на воздухопловниот ВИНГ потполковник Игорчо Стоименовски, началникот на штаб на вВИНГ и други претставници од командата на вВИНГ. Командантот на бПВО,…

Крводарителни акции во гарнизоните Кичево и Штип

Согласно годинашниот план и програмата за соработка со Црвениот крст, во деновите 7 и 10.09.2020 година, во касарните „Чеде Филипоски – Даме“ во Кичево и „Јане Сандански“ во Штип, со целосно почитување на препораките и мерките за заштита од ширење на вирусот „COVID-19“, се реализираа акции за доброволно дарување на крв, при што беа собрани…