Посета на Здружено оперативната команда од страна на Асоцијација на одбранбени аташеи акредитирани во Република Македонија

Асоцијацијата на одбранбени аташеи акредитирани во Република Македонија како дел од програмата за соработка со Армијата на Република Македонија денес реализира посета на Здружената оперативна команда (ЗОК). По одржаната презентација на која одбранбени аташеи се запознаа со мисијата, структурата и основната функција на единиците од ЗОК, на стрелиштето „Красте“ се реализира и натпреварувачко гаѓање со…

Одбележување на шеснаесет годишнината од трагичното загинување на капетанот Зоран Бубевски

Во касарната „Илинден“ се одбележаа шеснаесет годишнината од трагичното загинување на капетан Зоран Бубевски. Положувањето на свежо цвеќе се изврши пред спомен собата во кругот на командата на баталјонот за врски посветена во чест на трагично загинатиот капетан Зоран Бубевски. Во говорот пред присутните заменик командантот на баталјонот за врски го истакна неговото животно дело,…

Возвратна посета на припадници на инженерскиот баталјон на 15-тиот инженериски баталјон на Армијата на САД стациониран во Европа

Командантот на инженерскиот баталјон (инжб), заедно со командирот на командна чета и главниот подофицер, во период од 22 до 25.05.2017 година го посетија 15-тиот инженериски баталјон на Армијата на САД во Европа (15.engbn/US force-Europe). Ова е возвратна посета, бидејќи во месец јануари оваа година тим од Воените Сили (ВС) на САД реализира посета на инжб.…

Методско показна вежба на тема: „Постапки на дежурните органи при појава на пожар во објекти на АРМ“

На ден 30.05.2017 година во гарнизон Тетово беше реализиран редовниот месечен брифинг на командантите на првопотчинетите единици од 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). На месечниот брифинг учествуваа заменикот на командантот на 1.мпбр, полковник Марјан Симоновски, началниците на секциите од штабот на 1.мпбр, командантите на потчинетите единици и командирите на приштабските единици на 1.мпбр. По завршување на…

Втор состанок на работната група за имплементација на 21-та Конференција на НГШ од земјите-членки на САД-Јадранската повелба

Во рамки на подготовките за претстојната дваесет и прва Конференција на началниците на генералштабови (НГШ) на армиите од земјите членки на САД-Јадранската повелба (А-5), денес се одржа вториот состанок на работната група за имплементација на кој покрај припадници на АРМ како домаќин, присуствуваа претставници од армиите на САД и земјите членки на А-5. На состанокот…

Заедничка показна вежба на АРМ и Црвениот крст на Република Македонија

Долгогодишната соработка на Армијата на Република Македонија (АРМ) со Црвениот Крст на Република Македонија (ЦК на РМ), уште еднаш дојде до израз на денешната заедничка вежба за животоспасувачи. На вежбата која се реализира како дел од активностите за одбележување на 25 години од постоењето на АРМ, се покажа високо ниво на координирани активности на припадниците…

Средба на НГШ на АРМ со новоназначеното одбранбено аташе на Република Хрватска

Началникот на Генералштабот на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски, денес оствари работна средба со новоназначеното одбранбено аташе на Република Хрватска акредитиран во Република Македонија, полковник Маријана Плеша Радониќ. Началникот на ГШ на АРМ на полковникот Маријана Плеша Радониќ и посака срдечно добредојде во Република Македонија како и продолжување и продлабочување на одличната меѓусебна билатерална соработка. За…

Слушатели на Кралскиот колеџ за одбранбени студии во посета на ГШ на АРМ

Слушателите на Курсот за високи воени и цивилни службеници на Кралскиот колеџ за одбранбени студии од Лондон, Обединето Кралство во рамки на нивното студиско патување во Република Македонија, денес остварија работна средба со заменикот началник на Генералштабот, генерал-мајор Мухамет Рацај. За време на денешната средба во Генералштабот слушателите на Курсот за високи воени службеници на…

Одбележување на 21-ви Мај Денот на единицата

Денес во касарната „Чеде Филиповски – Даме“ во Кичево со воена свеченост припадниците од 4. механизиран пешадиски баталјон (4.мпб), традиционално го одбележаа 21-ви Мај, Денот на Единицата. На свеченоста со пригодни говори се обратија командантот на 4.мпб потполковник Боро Латкоски и командантот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) бригаден генерал Мирче Ѓоргоски кои во своите говори…