Учество на Началникот на Генералштабот на АРМ на конференцијата на Началниците на ГШ на балканските земји

Началникот на Генералштабот генерал потполковник Методија Величковски учествуваше на единаесетта по ред конференција на Началниците на ГШ на балканските земји, која се одржа денес (10.05.2017 година) во Атина, Република Грција. Темите на дискусија на конференцијата беа пред се поврзани со севкупната геополитичка стабилност во југоисточна Европа и облиците на меѓусебната воена соработка во справување со…

Експертски состанок посветен на проектот за „Балкански регионален пристап кон против воздушната одбрана – БРААД“

На ден 10.05.2017 година, во просториите на МО и ГШ на АРМ одржан е експертски состанок посветен на проектот за „Балкански регионален пристап кон против воздушната одбрана – БРААД“. Целта на овој состанок беше да се направи пресек на досегашните активности во рамките на БРААД иницијативата а воедно и да се разгледаат можностите за понатамошна…

Инспекциски тим на специфицирана област согласно „Виенски документ 2011“ во Командата за обука и доктрини

Денес, 10 мaj 2017 година во Командата за обука и доктрини (КОД) реализирана е инспекција на специфицираната област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“ од страна на инспекторски тим на ВС на Република Турција. За време на престојот во КОД, инспекторскиот тим беше придружуван од страна на ескорт тимот од Одделението за верификација и контрола…

Свечено одбележан „Денот на четата АБХО“

Во касарната Чојлија во Петровец, со воена свеченост беше одбележан денот на Четата за атомско биолошко и хемиска одбрана (чАБХО) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). На свеченоста присуствуваа командантот на 1.мпбр бригаден генерал Мирче Ѓоргоски, началникот на Ј-3 /ГШ на АРМ командантот на тенковски баталјон, офицерот од родот за АБХО во ГШ…

Обука со хеликоптери Ми-8 на 2.механизиран пешадиски баталјон

Денес согласно тромесечниот план за обука во касарната „Јане Сандански“ – Штип се изврши обука за превезување со хеликоптер Ми-8 на припадниците од 2. механизиран пешадиски баталјон (2.мпб) кои се ангажирани на јужната граница како дел од силите за асистенција МВР. Обуката  која ја изврши воздухопловната бригада (вбр) на Армијата на Република Македонија  на тактичкиот…

Главна планирачка конференција за вежбата „Македонски Блесок-13 / Здружена Реакција-17“

Во период од 8-ми до 11-ти мај во центарот за обука „Пепелиште“, ќе се реализира Главна планирачка конференција (ГПК) која е дел од планирачкиот процес за претстојната вежба: „Македонски Блесок-13 / Здружена Реакција-17“. ГПК има за цел да ги дефинира финалните документи од планот за вежбата, да обезбеди потребни предуслови за почеток на вежбата, како…

Реализиран ренџерскиот курс 2016/17

Во касарната „Илинден“ во Скопје, со свечено доделување на зелените беретки официјално заврши ренџерскиот курс. Новите припадници на Ренџерскиот баталјон во изминатите шест месеци поминаа низ низа физички, психички и интелектуални препреки кои тие требаа да ги поминат за да се стекнат со статусот и звањето припадник на Ренџерски баталјон. Самиот курс се реализираше во…

Почеток на Борбено штабен курс за подофицери во Командата за обука и доктрини

На 4 мај 2017 година во Центарот за индивидуална обука започна Борбено штабен курс за подофицери (БШКПОФ 1-17). Курсот го посетуваат подофицери припадници од единиците на Армијата на Република Македонија. Целта на Борбено штабниот курс за подофицери е преку реализацијата на планираната обука слушателите подофицери да се обучат и оспособат за работа во штаб на…

Средба на НГШ на АРМ со нерезидентното одбранбено аташе на Република Турција

Началникот на Генералштабот на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски, денес оствари протоколарна средба со новоназначеното нерезидентно воено аташе на Република Турција, за Република Македонија, потполковник Рушен Абидиноглу. За време на средбата се разговараше за теми поврзани со меѓусебната соработка во полето на одбраната со особен акцент на заедничкото учество во мировната мисија „Одлучна поддршка“ во И.Р…