Слушатели на Кралскиот колеџ за одбранбени студии во посета на ГШ на АРМ

Слушателите на Курсот за високи воени и цивилни службеници на Кралскиот колеџ за одбранбени студии од Лондон, Обединето Кралство во рамки на нивното студиско патување во Република Македонија, денес остварија работна средба со заменикот началник на Генералштабот, генерал-мајор Мухамет Рацај. За време на денешната средба во Генералштабот слушателите на Курсот за високи воени службеници на…

Одбележување на 21-ви Мај Денот на единицата

Денес во касарната „Чеде Филиповски – Даме“ во Кичево со воена свеченост припадниците од 4. механизиран пешадиски баталјон (4.мпб), традиционално го одбележаа 21-ви Мај, Денот на Единицата. На свеченоста со пригодни говори се обратија командантот на 4.мпб потполковник Боро Латкоски и командантот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) бригаден генерал Мирче Ѓоргоски кои во своите говори…

Гранатирање, ракетирање и бомбардирање со Хеликоптер Ми-8

Во склоп на редовните годишни плански активности за обука на единиците, на АП „Криволак“ се реализира гранатирање, ракетирање и бомбардирање (ГРБ) со хеликоптери од типот Ми-8 од составот на воздухопловната бригада (вбр). ГРБ-то беше изведено со ненаведувани ракети со кои што се гаѓаат цели на земја. Активноста се изведува како дел од редовната обука на…

Свечено одбележан денот на Бригадата за логистичка поддршка

На денешната воена свеченост припадниците на Бригадата за логистичка поддршка (брЛП) го одбележаа денот на единицата и значењето на логистичките единици во Армијата на Република Македонија. Ова беше нагласено во говорите кои пред присутните ги имаа командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), бригаден генерал Зоран Милески и командантот на брЛП, полковник Васко Тошевски. Помеѓу останатото…

Началникот на Генералштабот на АРМ на конференцијата на воениот комитет на НАТО во Брисел

Началникот на генералштабот на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски учествуваше на конференција на воениот комитет на НАТО на ниво началници на генералштабови од земјите членки на НАТО и учеснички во мисијата „Одлучна поддршка“ (ОП) во Авганистан, која се одржа денес (17.05.2017) во командата на НАТО во Брисел. На делот од конференцијата во формат на земји учесници…

Учество на логистичка вежба на командно место „LOGEX 17“

Припадници на Армијата на Република Македонија од ГШ на АРМ и потчинетите команди и единици кои извршуваат должности од доменот на логистиката го завршија учеството на логистичка вежба на командно место „LOGEX 17“ која се одржа во периодот од 8-19 мај во Тирана, Република Албанија. Вежбата има мултинационален пристап во процесот на планирање и поддршка…

Успешно завршена преобука и напредна обука на пилоти во Република Црна Гора

Во периодот од 15.08.2016 до 12.05.2017 година, во Воено-Воздухопловната база „Голубовци“ – Подгорица, Црна Гора, четири пилоти од составот на Сквадронот на борбени хеликоптери (сбх), од воздухопловната бригада (вбр), отпочинаа и успешно завршија преобука и напредна обука на лесен повеќенаменски Хеликоптер од типот H-42/45 Газела. Како резултат на плодната Македонско-Црногорска соработка на воен план, мајор…

Методско огледна вежба „Употреба на минско експлозивни средства за наменски задачи во АРМ“

Баталјонот за специјални намени од составот на полкот за специјални операции (пСО) и инженерискиот баталјон од составот на 1-та Механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) на Армискиот полигон „Криволак“ реализираа заедничка методско огледна вежба „Употреба на минско експлозивни средства за наменски задачи во АРМ“. Како прва точка на вежбата беше демонстрирано „Рушење на елементи и материјали“ каде…

Забележителни резултати на припадници на АРМ на меѓународниот турнир во стрелаштво „Гран При Скопје-2017“

Припадници од Армијата на Република Македонија успешно ги покажаа вештините во стрелаштво стекнато низ 25 годишното постоење на АРМ со учеството на единаесеттиот меѓународен турнир во стрелаштво „Гран При Скопје-2017“ кој се одржа денес на стрелиштето „Камник“ во Скопје. Во име на Началникот на Генералштабот на АРМ, турнирот го отвори командантот на полкот за специјални…