Командантот на командата на специјалните сили на НАТО во посета на Генералштабот

Во работна планирана посета на Армијата на Република Северна Македонија, денес, престојува командантот на командата на специјалните сили на НАТО, генерал-потполковник Ерик Вент. На средбата меѓу началникот на Генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски и генералот Вент се разговараше за мисијата и задачите на специјалните сили во Армијата, зајакнување и проширување на способностите во рамките…

Главна планирачка конференција за вежбата „Одлучен удар 21“

Во период од 7 до 17.07.2020 година, во Домот на Армијата во Скопје, со придржување на сите мерки и препораки кои се применуваат во справување со вирусот КОВИД-19, преку видео телеконференциска врска се реализира главната планирачка конференција (ГПК) за вежбата „Defender Europe 21“, во чии рамки е и вежбата „Одлучен удар 21“ (ОУ21). На конференцијата…

Претседателот и Врховен командант на Армијата, Стево Пендаровски во обиколка и увид во инженериските активности за уредување на Армискиот Полигон „Криволак“

Претседателот на Република Северна Македонија и Врховен командант на Армијата, Стево Пендаровски, придружуван од началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски извршија обиколка на АП Криволак и согледување на инженериските активности кои се изведуваат во рамки на проектот за подобрување на патната инфраструктура на полигонот. Од страна на генералот Ѓурчиновски и командантите на командата…

Заменик на началникот на генералштабот, учествуваше на редовниот состанок на замениците на началници на армиите од земјите-членки на процесот „СЕДМ“

Редовниот годишен состанок на замениците на началници на генералштабови на армиите на земјите членки на Иницијативата за соработка на министрите за одбрана на Југоисточна Европа (СЕДМ) кој оваа година требаше да се одржи во Букурешт, Романија, поради мерките за спречување на ширење на вирусот КОВИД-19 оваа година се одржа преку видео телеконференциска врска. Заменик на…

Помен во чест на капетан Зоран Бубевски

Со положување на свежо цвеќе во касарна „Илинден“ се одбележаа 19 години од трагичното загинување на капетан Зоран Бубевски, кој беше припадник на оваа единица. Претставници од баталјонот за врски, од единиците на Армијата стационирани во касарна „Илинден“ и членови на неговата фамилија оддадоа почит кон капетанот Бубевски пред спомен собата во кругот на командата…

Нови предлози за подобрување на изведување на подготвително гаѓање во рамките на шест месечниот брифинг

Во рамки на редовното шестмесечно реферирање пред командантот на Командата за обука и доктрини (КОД), бригаден генерал Методи Хаџи Јанев од страна на началниците на првопотчинетите единици на КОД, беа изнесени согледувањата поврзани за персоналниот менаџмент, обуката и вежбите, логистичкото обезбедување, условите за живот и работа, врските и комуникациите и буџетирањето. Воедно, преку показна вежба…

Одбележување на шеснаесет години од трагичното загинување на постар водник Зоран Јованов

Со полагање на свежо цвеќе на спомен обележјето пред Ренџерскиот баталјон во касарната „Илинден“, се одбележаа шеснаесет години од трагичното загинување на постар водник Зоран Јованов, кој беше припадник на специјалните единици на Армијата. Пред споменикот, подигнат во чест на ликот и делото на загинатиот воен инструктор по падобранство, свежо цвеќе положија претставници од ренџерскиот…

Презентација на родовата перспектива во одбраната пред Врховниот командант

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски, денеска беше информиран за унапредувањето на родовата перспектива во Министерството за одбрана и Армијата, родовата структура, Националниот акциски план и политиките за еднакви можности. На презентацијата беше истакнато дека Министерството за одбрана и Армијата работат на системски решенија за подобрување на родовата еднаквост и унапредување на правата на…

Одбележан Денот на 4.пешадиски баталјон

Припадниците од 4. пешадиски баталјон (4.пб), од составот на 1. пешадиска бригада (1.пбр), денес во касарната „Чеде Филиповски-Даме“ во Кичево го одбележаа Денот на единицата. Одбележувањето се реализираше во услови кога припадниците на баталјонот, заедно со останатите припадници на Армијата се ангажирани во поддршка на државните институции во спречување на ширењето на пандемијата предизвикана од…