Ден на 1. пешадиски баталјон

Со воена свеченост во касарната „Боро Менков“ во Куманово, со целосно почитување на препораките и мерките за заштита од ширење на вирусот „COVID-19“, припадниците на 1. пешадиски баталјон (1.пб) од составот на 1. пешадиска бригада (1.пбр) го одбележаа денот на единицата 26-ти февруари, денот кога во 1944 година во селото Жегљане, Кумановско, била формирана 3-та…

Учество на командантот на Командата за операции на Форум за стратегиски комуникации

На ден 26.02.2021 година командантот на Командата за операции, генерал-мајор Павле Арсоски учествуваше на онлајн Форумот за стратегиски комуникации за вежбата „Defender 21“. На форумот учествуваа командантите на копнените војски од НАТО и државите од Партнерството за мир (PfP) и се дискутираше за стратегиските теми и пораки поврзани со колективното учество на вежбата „Defender 21“.…

Финална планирачка конференција за вежбата „Одлучен удар 21“

Во периодот од 22.02. до 26.02.2021 година, во Домот на Армијата во Скопје, со целосно почитување на препораките и мерките за заштита од ширење на вирусот „COVID-19“, со физичко присуство на дел од учесниците и преку видео телеконференциска врска се реализира Финалната планирачка конференција (ФПК) за вежбата „Одлучен удар 21“. Финалната планирачка конференција претставува завршна…

Одбележување на патронатот на касарната „Н.Х. Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово

Во касарната „Н.Х. Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово, со воена свеченост припадниците на 3. пешадиски баталјон (3.пб) од составот на 1. пешадиска бригада (1.пбр), со целосно почитување на препораките и мерките за заштита од ширење на вирусот „COVID-19“, го одбележаа 25 февруари- патронатот на касарната. На одбележувањето присуствуваа претставници од командата и штабот на 1.пбр, претставници…

Обука во зимски услови со питомците од 2.наставна група

Во период од 22.02. до 02.03.2021 година питомците од втора година од Командата за обука и доктрини од Центарот за обука на питомци реализираат практична настава – обука во зимски услови на скијачките терени „Колашин“ во Црна Гора. За време на реализацијата на обуката во зимски услови питомците, со запазување на сите превентивни мерки при…

Посета на лесниот пешадиски баталјон од страна на тим од Армијата на САД за советување и асистенција во касарната во Штип

Припадници од четвртата бригада за советување и асистенција (4.SFAB) на Армијата на САД, во касарната „Јане Сандански“ во Штип ја посетија најголемата декларирана единица во Армијата на Република Северна Македонија- лесниот пешадиски баталјон. Припадниците на Армијата на САД за време на посетата се запознаа со формациската поставеност на единицата, тековните активности, предвидените планирани содржини кои…

Започна Основниот курс за подофицери на втората група професионални војници

Со свечено постројување во Командата за обука и доктрини на АП Криволак започна со реализација основната воена обука на втората група на професионални војници кои ќе го посетуваат Основниот курс за подофицери. На обуката присуствуваат вкупно 55 слушатели професионални војници од различни единици на Армијата. На свеченоста присуствуваше командантот на Командата за обука и доктрини,…

Крводарителна акција во гарнизонот Куманово

Согласно годинашниот план и програмата за соработка со Црвениот крст, а по повод Денот на 1.пешадиски баталјон од 1.пешадиска бригада, на ден 19.02.2021 година, во касарната „Боро Менков“ во Куманово, со целосно почитување на препораките и мерките за заштита од ширење на вирусот „COVID-19“, се реализира акција за доброволно дарување на крв, при што беа…