Воените аташеи во обиколка на јужната граница

Делегација од воени аташеи од повеќе земји акредитирани во Република Северна Македонија (резидентни и нерезидентни), беа во обиколка на јужната граница во поширокиот реон на Гевгелија. Во нивна придружба беше командантот на Здружената оперативна команда, генерал-мајор Павле Арсоски и командантот на 1.мпбр, полковник Драган Ковачки со клучниот персонал. Делегацијата го посети граничниот премин со Република…

Стационарно логорување на инженерискиот баталјон на АП „Криволак“

Инженерискиот баталјон (инжб) од составот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) во периодот од 8 до 12.04.2019 година, реализираше стационарно логорување и обука на АП „Криволак“. Во наведениот временски период, на вежбалиштето за инженериска обука „Мушанци“ се реализираа вежби со боеви минско-експлозивни средства (МЕС) и тоа изработка на мрежа за фитилно палење и палење на експлозивни…

Деца од детската градинка „Пролет“ од општина Карпош во посета на воздухопловната бригада

На ден 12.04.2019 година деца од детската градинка „Пролет“ од општина Карпош – Скопје во придружба на воспитувачки, негувателки и психолог остварија посета на воздухопловната бригада (вбр) во касарната „Страшо Пинџур“ Петровец. Целта на посетата беше запознавање на најмладата популација во државата со средствата и секојдневните активности на бригадата. Децата во текот на посетата имаа…

Бригадата за логистичка поддршка реализираше командантско извидување

На ден 11 април 2019 година, Бригадата за логистичка поддршка (брЛП) реализираше командантско извидување на правецот Скопје-Петровец-Долно Коњаре-Малино-Свети Николе-Ѓуриште-Штип-Скопје. На командантското извидување беа присутни старешините од брЛП и од ППЕ на брЛП со цел извидување на просторот како и согледување на воено – географските карактеристики и можностите за употреба и ангажирање на единиците на брЛП.…

Хуманитарна акција на припадниците на КОД во пресрет на одбележување на 15-ти Април, Денот на единицата

Дека хуманоста е една од главните карактеристики на припадниците на армијата го докажаа припадниците од Командата за обука и доктрини (КОД), организирајќи хуманитарни акции во соработка со Црвен крст Велес, Црвен крст Неготино и здружението „Градиме иднина“ од Скопје. Денес, 12.09.0219 година, во потчинетите единици на КОД во касарната „Алексо Демниевски Бауман“, Центарот за обука…

Уште еден врвен успех на армиските специјалци

Припадник на полкот за специјални операции, од баталјонот за специјални намени, на исклучително тешкиот квалификациски курс за припадници на специјални единици – „Зелени Беретки“ успеа да освои две први места. На десетомесечниот курс кој се реализираше во Соединетите Американски Држави, помеѓу 250 учесници од седум странски држави и земјата домаќин, нашиот припадник беше прогласен за…

Обука во теренски услови и реализација на основна и напредна обука на припадници на баталјонот на Воена полиција

Согласно годишниот план календар за обука, вод од составот на баталјонот на Воена полиција, во периодот 08-12.04.2019 година на терените за обука во ЦО „Пепелиште“ и АП „Криволак“, реализираше обука како дел од подготовките за претстојната воено-полициска вежба „Beyond Horizont-19“ која ќе се реализира во Република Бугарија. Целта на обуката беше тимско обучување и извежбување…

Вежба на карта на припадниците на баталјонот на Воена полиција

Согласно годишниот план календар за обука на баталјонот на Воена полиција за 2019 година, периодот 09-11.04.2019 година, во ЦО „Пепелиште“, клучниот персонал од командата и штабот на баталјонот на Воена полиција реализираа „Вежба на карта“. Целта на вежбата беше извежбување, повторување и надградување на воено-стручните знаења на персоналот на баталјонот на Воена полиција во процесот…

Одбележување на „10-ти Април – Денот на Артилериски баталјон“

Денес, во касарната „Народен херој Мирче Ацев“ во Прилеп со воена свеченост, припадниците на Артилерискиот баталјон (артб), од составот на 1.механизира пешадиска бригада (1.мпбр) го одбележаа денот на единицата. На свеченоста присуствуваа, командантот на 1.мпбр полковник Драган Ковачки, началниците на секции од командата, командантите на потчинетите единици, поранешни команданти и пензионирани припадници на единицата, преставници…