Стационарно логорување на припадниците од артилериски баталјон

Во период од 4 до 7 ноември на АП ,,Криволак“, припадниците на артилерискиот баталјон (артб) од составот на 1. пешадиска бригада, реализираа стационарно логорување и артилериски боеви гаѓања. За време на логорувањето на АП ,,Криволак“ можеше да се види одлична извежбаност и подготвеност на единицата на терен, демонстрирана со успешна реализација на артилериските боеви гаѓања…

Прворангираните питомци од Воената Академија на прием кај Началникот на Генералштабот

Началникот на генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, ги прими тројцата, според постигнатиот успех најдобро рангирани питомци од деветнаесеттата класа на Воената Академија ,,Михаило Апостолски“. Приемот е по повод на претстојната промоцијата во почетни офицерски чинови на оваа последна класа кој ќе се реализира со воена свеченост следната недела во присуство на највисоките воени раководители. Генералот Ѓурчиновски…

Семинар за вградување на НАТО концептот на „Команден тим“ во процесот на обуката

Унапредување на меѓусебните релации и комуникацијата помеѓу офицерите и подофицерите беше целта на семинарот за запознавање со НАТО концептот за „Команден тим“ кој во периодот од 4 до 7 ноември во касарната „Гоце Делчев“ во Скопје го реализираше стручен тим на предавачи од НАТО образовниот центар во Оберамергау. Семинарот на кој учествуваа команданти на баталјони…

Посета на штабот од СЕЕБРИГ

Во периодот од 6 до 7 ноември претставници од штабот на мултинационалната бригада на Југоисточна Европа (СЕЕБРИГ) предводена од командантот на СЕЕБРИГ, бригаден генерал Тудорика Петраче изврши извидување на објектите во касарната „Боро Менков“ во Куманово и посета на инженерискиот вод во касарната „Илинден“ во Скопје и механизирана пешадиска чета во касарната „Јане Сандански“ во…

Прв состанок на работната група за воено пристапување и интегрирање во НАТО

Работна група составена од воени претставници на НАТО главниот штаб во Брисел, министерството за одбрана и генералштабот на Армијата, денес во Домот на Армијата во Скопје го започна првиот работен состанок за воено пристапување и интегрирање на Република Северна Македонија во НАТО. Заменик на началникот на генералштабот, генерал-мајор Азим Нуредин, кој е координатор за наведената…

Месечно реферирање на командантите пред командантот на Командата за операции

Денес во Командата за операции се реализира реферирање на командантите на првопотчинетите единици на Командата за операции (КО) за статусот на борбената готовност за месец октомври 2019 година. Командантите на првопотчинетите единици му реферираа на командантот на КО, генерал-мајор Павле Арсоски, за достигнувањата, реализацијата на плановите и задачите и активностите, обуката и останатите сегменти од…

Делегација на бригадата на Југоисточна Европа во работна посета на Генералштабот и дел од командите и единиците на Армијата

Началникот на Генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски денес оствари средба со командантот на бригадата на Југоисточна Европа (South-Eastern Europe Brigade- СЕЕБРИГ), бригаден генерал Тудорика Петраке, кој ја предводи делегацијата од оваа бригада која се наоѓа во официјална посета на Република Северна Македонија. На состанокот помеѓу генералите Ѓурчиновски и Петраке се разговараше за активностите на…

Свечено прославен „Денот на баталјонот на Воена полиција“

Во касарната „Илинден“ со воена свеченост припадниците на баталјонот на Воена полиција (бВП), го одбележаа „29ти Октомври – Ден на баталјонот на Воена полиција“ на која присуствуваа командантот на Командата за операции, генерал-мајор Павле Арсоски, командантот на Командата за обука и доктрини, бригаден генерал Методи Хаџи-Јанев, раководителот на ССВБиР полковник Горан Василевски, команданти од единиците…

Состанок за престојната трансформација на ЗОК

Во просториите на Здружената оперативна команда (ЗОК) се одржа состанок на кој од страна на командантите на потчинетите единици беше брифиран командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски за досегашниот тек на процесот на трансформација и идните чекори и предизвици коишто ја очекува командата во наредниот период. Притоа, посебен акцент беше ставен на структурата, мисијата и…