Прием на должност командант на прв пешадиски баталјон

Во касарната „Боро Менков“ во Куманово, со воена свеченост се изврши прием на должноста командант на прв пешадиски баталјон (1.пб), од составот на 1. пешадиска бригада (1.пбр), со што потполковник Мирче Тасев ја презема оваа командна должност. На свеченоста присуствуваа заменик на командантот на Команда за операции бригаден генерал Орце Јордев, заменик на командантот на…

Втор полугодишен брифинг за состојбата на борбената готовност и обуката во КОД

Во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ во Велес, согласно годишниот План за работа на команда за обука и доктрини, се реализира вториот полугодишен брифинг за обука, состојбата и поддршката на КОД во изградбата на борбената готовност на Армијата за 2019 година. Пред Командантот на КОД, бригаден генерал Методи Хаџи Јанев и штабот од командата, командантите и…

Завршен модул на обуката за стандардизација на НАТО

Со доделување на сертификати за учество, од страна на директорот на генералштабот на Армијата, генерал-мајор Зоран Милески денес заврши третиот финален модул на обуката во областа на стандардизација во НАТО. Во изминатите три дена во Домот на Армијата во Скопје, припадниците од Армијата и Министерството за одбрана кои претходно ги поминаа првите два циклуса на…

Компјутерска симулациона вежба на 1.пешадиски баталјон и артилериски баталјон

Согласно годишниот календар за обука, персонал од командата и штабот на 1. пешадиски баталјон (1.пб) и артилериски баталјон (артб) од составот на 1.пешадиска бригада, во Центарот за симулации во Командата за обука и доктрини (КОД) во Велес, ја завршија тридневната компјутерска симулациона вежба на тема: „Пешадиски баталјон во одбрана засилен со артилериска поддршка“. Покрај припадниците…

Учество на ешалон на Армијата на воената парада во Република Романија

Во периодот од 28.11. до 02.12.2019 година припадници на баталјонот за почести, како претставници на нашата Армија учествуваа и беа дел од на воената парада по повод прославата на 101 година од националниот ден на Република Романија. Воената парада која се реализираше пред Триумфалната порта во Букурешт, како традиционален настан се организира на 1 декември,…

Традиционално предновогодишно aрмиско првенство во крос-кантри трчање

Како дел од годишниот план за обука и унапредување на спортот во Армијата, во организација на Генералштабот, традиционално и оваа година по дванаесетти  пат се одржа армиско првенство во крос-кантри трчање. На кросот на кој покрај припадници од Армијата учествуваа и претставници од „Македонската атлетска федерација“  се реализира на патеката на стрелиштето „Петровец“, во должина…

Годишна анализа на борбената готовност за 2019 година пред Командантот на Командата за операции

Во касарната „Јане Сандански“ во Штип, се реализира реферирање за годишна анализа на борбената готовност за 2019 година пред Командантот на Командата за операции (КО). Командантите на првопотчинетите единици му реферираа на командантот на КО, генерал-мајор Павле Арсоски, за персоналот, обуката и опремата, како и текот на трансформацијата и останатите сегменти од работата на единиците,…

Посета на бригаден генерал Хју Џонс на командата на обука и доктрини

Во командата за обука и доктрини во текот на денешниот ден се реализираше првична посета од страна на назначениот советник од Вооружените Сили на Обединетото Кралство во Министерството за Одбрана и Армијата, бригаден генерал Хју Лојд Џонс. За време на посетата од страна на командантот на КОД, бригаден генерал Методи Хаџи Јанев и дел од…

Примопредавање на должност командант на воздухопловниот ВИНГ

Во касарната „Народен Херој Страшо Пинџур“ во Петровец, со воена свеченост се изврши примопредавање на должноста командант на воздухопловниот ВИНГ(вВИНГ). Од досегашниот командант на воздухопловната бригада(вбр), полковник Роберт Малезански должноста ја прими полковник Стојко Пејовски, кој досега ја извршуваше должноста заменик на командантот на воздухопловна бригада. Пред стројот на вВИНГ и присутните гости, свои обраќања…