ВЕЛЕШКАТА КАСАРНА ЈА СОЧУВА ФРЕСКАТА „СУТЈЕСКА“ НА БОРКО ЛАЗЕСКИ

Фреската „Сутјеска“ се наоѓа на ѕидот од Спомен собата на НОВ во касарната „Алексо Демниевски  Баиман“ и е насликана во 1971 (Фото: СДК.МК) Фреската „Сутјеска“, монументално дело на Борко Лазески насликано на 12,5 метри квадратни, се наоѓа во велешката касарна. Тоа е скриено од очите на јавноста, подзаборавено , но одлично сочувано и згрижено. Се…

Началникот на Генералштабот на состанок на Воениот комитет на ЕУ во формат на началници на генералштабови

Началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, во рамки на неколкудневната посета на Кралството Белгија, денес во Брисел учествуваше на состанок на Воениот Комитет на Европската Унија на ниво на началници на генералштабови. На овој состанок на највисокото воено тело на Европската Унија, на кое генералот Ѓурчиновски учествува за првпат од неговото назначување за…

Годишна конференција за обука и вежби

Со цел навремено и ефективно планирање на активностите од доменот на обука и вежби во годишниот календар за обука во Армијата за следната година, секцијата за обука и вежби во Генералштабот, во период од 20 до 21ноември ја реализира втората годишна конференција за обука и вежби. На конференцијата покрај претставници од организациските единици на генералштабот,…

Експертски разговори со претставници на Министерството за одбрана на Република Хрватска

Денес во Генералштабот се реализираа експертски разговори со претставници на Министерството за одбрана на Република Хрватска во полето на развој и управување на резервни сили, мобилизација и размена на искуства од НАТО процесот за планирање (NDPP). За време на работниот состанок експертскиот тим од Република Хрватска  ги презентираше своите искуства во поглед на правни основи…

Посета на Командата за операции од страна на шефот на НАТО советодавниот тим

Во Командата за операции (КО) се реализира посета од шефот на НАТО советодавниот тим во Република Северна Македонија, полковник Зоран Јанковиќ кој беше пречекан од командантот на КО, генерал-мајор Павле Арсоски. Во текот на посетата полковник Јанковиќ беше брифиран за досегашниот тек на процесот на трансформација на КО и потчинетите единици. Целта на ваквата посета…

Реализација на основна и напредна воено-полициска обука

Во период 11-15.11.2019 година, на Армискиот полигон “Криволак“, новопримените припадници на баталјонот на Воена полиција реализираа основна и напредна воено-полициска обука во теренски услови со гаѓања со лично и колективно вооружување со кое располага единицата. За време на обуката беа реализирани теми од: воено-полициска обука, тактичка обука, воена топографија, борбени вештини, тактички маршеви како и…

Прием на потпоручници во Командата за операции

Во Командата за операции (КО) денес се реализира прием на ново примените потпоручници, распоредени на должности во KO. Ново примените офицери беа примени од страна на командантот на КО, генерал-мајор Павле Арсоски. На приемот присуствуваа заменик на командантот на КО, началникот на штаб во КО, началници на секции и команданти на ППЕ на КО. По…

Во редовите на Армијата нови 30 потпоручници стапуваат на служба

Во присуство на Претседателот на Република Северна Македонија и Врховен командант на Вооружените сили, Стево Пендаровски и началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски во Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ во Скопје, се реализира воена свеченост по повод промоција во чин потпоручник и свечена заклетва на новопримените питомци и слушатели на курсот за потребите…

Реализација на вежба „Челичен Бумбар 19“ во воздухопловната бригада

Во период од 12 до 14.11.2019 година во воздухопловната бригада (вбр) се реализира вежба „Челичен бумбар 2019“, со учество на команда и штаб на воздухопловната бригада и првопотчинети единици. Согласно изработеното сценарио за вежбата и задачите кои произлегуваат од истото, командата со потчинетите единици на вбр реализираа обука во брзо, навремено и сеопфатно решавање на…