Посета на Претседавачот на Воениот комитет на ЕУ на полкот за специјални операции

Денес во посета на полкот за Специјални Операции беше Претседавачот на Воениот Комитет на ЕУ. Високата делегација од Воениот комитет на ЕУ предводена од генералот Клаудио Грациано беше пречекана од страна на командантот на полкот за Специјални Операции бригадниот генерал Методи Хаџи Јанев. Пред гостите од Воениот комитет на ЕУ,  припадниците на ренџерскиот баталјон демонстрираа…

Посета на воздухопловната бригада од страна на претставници од SHAPE/NATO

Претставници од Врховната команда на сојузничките сили во Европа (SHAPE/NATO) остварија посета на воздухопловната бригада. Посетата имаше за цел извидување на капацитетите со кои располага Армијата, напредокот и плановите од доменот на ASDE програмата (Размена на радарска слика со Република Грција), Air Policing (воздушно патролирање), како и за NATINAMDS – NATO (Integrated Air defense and…

Претседавачот на Воениот Комитет на Европската Унија, во посета на Генералштабот на Армијата

Претседавачот на Воениот Комитет на Европската Унија, генерал Клаудио Грациано во рамки на неговата официјална посета на Армијата на Република Северна Македонија, која е прва посета на претседавач на воен комитет на ЕУ на нашата држава, денес престојуваше во Министерството за одбрана и генералштабот на Армијата. По пречекот со високи воени почести генералот Грациано оствари…