Свечено прославен „Денот на баталјонот на Воена полиција“

Во касарната „Илинден“ со воена свеченост припадниците на баталјонот на Воена полиција (бВП), го одбележаа „29ти Октомври – Ден на баталјонот на Воена полиција“ на која присуствуваа командантот на Командата за операции, генерал-мајор Павле Арсоски, командантот на Командата за обука и доктрини, бригаден генерал Методи Хаџи-Јанев, раководителот на ССВБиР полковник Горан Василевски, команданти од единиците…

Состанок за престојната трансформација на ЗОК

Во просториите на Здружената оперативна команда (ЗОК) се одржа состанок на кој од страна на командантите на потчинетите единици беше брифиран командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски за досегашниот тек на процесот на трансформација и идните чекори и предизвици коишто ја очекува командата во наредниот период. Притоа, посебен акцент беше ставен на структурата, мисијата и…

Учество на 27-та Конференција на Европските Армии

Командантот на Здружената оперативна команда, генерал-мајор Павле Арсоски учествуваше на 27-та конференција на Европските Армии која се реализира во периодот од 24-25 октомври во Визбаден, СР Германија. Целта на учеството беше да се разговара за статусот и перспективите на воената соработка меѓу европските копнени сили и да се разменат искуства со водечките земји на НАТО…

Обука за стандардизација според стандардите на НАТО

Во период од 21 до 25 октомври, се реализира обука во областа на стандардизација во НАТО на која персонал од Армијата и Министерството за одбрана се обучуваа во унапредување на системот за стандардизација во одбраната согласно НАТО стандардите. Обуката е поддржана од страна на Генералштабот на Вооружените сили на Република Грција и претставува прва активност…

Анализа на вежбата „Национален одговор“

Во Здружената оперативна команда во Куманово со цел целосна реализација на Планот за вежбата вежбата за справување со елементарни непогоди „Национален одговор 2019“,која се реализираше во периодот од 16.09. до 19.09.2019 година, се реализира првична анализи од сите учесници на вежбата „Национален одговор 2019“. Заменикот на Командантот на Здружената оперативна команда бригаден генерал Орце Јордев…

Официјална годишна средба на командантот на КФОР во генералштабот на Армијата

Началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, денес во генералштабот оствари состанок со командантот на КФОР генерал-мајор Лоренцо Д’Адарио, кој престојува во редовна годишна посета на генералштабот на Армијата и министерството за одбрана. На состанокот во генералштабот се опфатени темите од безбедносен аспект кои произлегуваат од меѓусебната соработка, како што се безбедносните предизвици во…

Одбележување на Ден на баталјонот за врски

На ден 21.10.2019 година (понеделник), во 11.00 часот во касарната „Илинден“ во Скопје, се одржа воена свеченост по повод „21-ви Октомври“ Денот на Баталјонот за врски. На свеченоста присуствуваа командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), генерал-мајор Павле Арсоски, началник на секцијата Ј-6 во ГШ на Армијата, полковник Душко Несторов, команданти на првопотчинети единици на ЗОК,…

Шестите по ред ренџерски игри најмасовни досега

На традиционалните „Ренџерски игри“ кои се одржуваат по шести пат во организација на ренџерскиот баталјон, оваа година имаа можност да учествуваат и екипи од други единици на Армијата. Во касарната „Илинден“ припадници на Армијата од ренџерскиот баталјон, баталјонот за специјални намени, баталјонот на воена полиција, питомечкиот баталјон и третиот механизиран пешадиски баталјон од првата механизирана…