Началникот на генералштабот на Армијата во официјална посета на Грција

Началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски денес во седиштето на штабот на НАТО корпусот за брзо распоредување во Солун,  ја оствари својата прва официјална посета на Вооружените Сили на Грција. По пречекот со високи воени почести во НАТО корпусот, генералот Ѓурчиновски, оствари средба со началникот на генералштабот на одбраната на Грција, генерал Христос…

Oсновна стручно-специјалистичка обука oд родот ОМЕ

Во изминатиот период, согласно Планот и програмата за основна обука со професионални војници, се реализираше основно стручно-специјалистичка обука со новопримените професионални војници во Армијата, од родот Оклопно механизирани единици (ОМE), во касарната „Чеде Филиповски-Даме“ во Кичево. Стручно-специјалистичката обуката се реализираше во три етапи и тоа: теоретски дел, стручен – практичен дел и завршен дел. Во…