Учество на генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски на дваесет и третата конференцијата на НГШ на армиите од САД-Јадранската повелба

Началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, денес учествуваше на дваесет и третата конференција на началниците на генералштабови (НГШ) на армиите од земјите членки на САД-Јадранската повелба (А-5), која се одржува во Драч, Република Албанија. Учесниците на конференцијата дискутираа на темата: ,,Зајакнување на интероперабилноста и подготвеноста на НАТО за соочување со заеднички безбедносни закани…

Асоцијацијата на одбранбени аташеи во посета на 1.мпбр

Резидентните и нерезидентни аташеи акредитирани во Република Северна Македонија, денес беа во посета на единиците на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) лоцирани во касарната „Чеде Филипоски-Даме“ во Кичево. Истите беа пречекани од командантот на 1.мпбр, полковник Бесник Емини и командантот на гарнизонот Кичево, потполковник Горан Трајаноски. За време на посетата, преку кратки презентации, одбранбените аташеи беа…

Кондиционен марш со подготвителни гаѓања со командата и штабот на 1.мпбр

Согласно месечниот план за работа и годишниот календар за обука на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) на ден 24.09.2019 година, припадниците од командата и штабот, во рамките на активностите и задачите за одржување на психофизичката подготвеност и воено стручна оспособеност, реализираа кондиционен марш од 10 километри, командантско извидување во поширокиот реон на Чојлија и подготвителни гаѓања…